≫ 

Glasanje o novoj prištinskoj vladi u ponedeljak

Sednica parlamenta je zakazana je iako dogovor o koalicionom sporazumu Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske stranke Kosova, Ise Mustafe, još nije postignut

  • 0
Zgrada Vlade i Skupštine Prištine Foto: TANJUG/AP/ TANJA VALIC

Glasanje o novoj prištinskoj vladi mandatara Aljbina Kurtija biće održano na sednici parlamenta, u ponedeljak 3. februara, odlučilo je danas predsedništvo prištinske skupštine.

Sednica parlamenta je zakazana je iako dogovor o koalicionom sporazumu Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske stranke Kosova, Ise Mustafe, još nije postignut.

Kurti, koji je ranije tvrdio da neće o novoj vladi razgovarati sa Srpskom listom, juče je održao konsultacije sa predstavnici te srpske stranke, koja u parlamentu Prištine ima 10 poslanika.

Predstavnici Srpske liste saopštili su nakon susreta sa Kurtijem da neće kočiti glasanje o novoj vladi, ali će zahtevati poštovanje srpskog naroda.

Konjufca optimista u dogovor o vladi sa Mustafom

Predsednik prištinskog parlamenta, Glauk Konjufca, izjavio je danas da je optimista u pogledu postizanja dogovora dveju vodećih partija, Pokreta Samoopredeljenje i Demokatskog saveza Kosova, o formiranju nove vlade.

Konjufca, prenosi prištinska Koha, veruje da još uvek ima vremena da za dogovor o novoj vladi između Kurtija i Mustafe. To mišljenje deli i njegova partijska koleginica Mimoza Kusari-Ljilja, kao i predstavnik DSK Ismet Bećir.

A upravo je Konjufca kamen spoticanja za dogovor o koalicionom sporazumu, jer Mustafin DSK insistira da on podnese ostavku i da to mesto pripadne njegovoj stranci.

Upitan da li će podneti ostavku na funkciju predsednika parlamenta, Konjufca je rekao da sada nije vreme za ostavke, već za nova imenovanja.

Kurti ima rok da parlamentu predloži sastav svog kabineta do utorka, 4. februara.

Predstavnici DSK tvrde da nisu bili obavešteni o Kurtijevom zahtevu da se odredi datum glasanja o novoj vladi.

Video: Protest u Tirani, građani uzvikuju Kosovo je srce Albanije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA