Kurti i Mustafa potpisali sporazum: "Na jedan dan smo od sednice na kojoj možemo da biramo vladu"

Kurti i Mustafa su potpisivanje sporazuma obelodanili na vanrednoj konferenciji za novinare

  • 0
Aljbin Kurti, Mustafa Foto: Tanjug/AP, YouTube/Gazeta Express

Predsednici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa potpisali su sporazum o vladajućoj koaliciji.

Kurti i Mustafa su potpisivanje sporazuma obelodanili na vanrednoj konferenciji za novinare.

- Na jedan dan smo od sednice Skupštine Kosova na kojoj možemo da biramo novu vladu. Danas smo se sastali sa predsednikom DSK, profesorom Isom Mustafom, i sastali smo se i dogovorili da sutra izaberemo novu vladu. Sporazum smo već potpisali i dogovorili smo sve, uključujući podelu odgovornosti u novoj vladi u kojoj ćemo zajednički upravljati - rekao je Kurti.

Aljbin Kurti Na jedan dan smo od sednice na kojoj možemo da biramo novu vladu, rekao je Aljbin Kurti-Foto: Tanjug/AP

- Postigli smo dogovor. Verujem da je to dobar posao, u interesu su promene koje nužno moraju da se dese. Istražili smo sve alternative i opcije. Ono što želimo u budućnosti je da ova vlada bude uspešna i da ispuni očekivanja građana - rekao je Mustafa.

Prema sporazumu, vlada će imati 15 ministarstava – šest pokretu, šest DSK, tri manjinama.

Nije rečeno koliko će pripasti Srpskoj listi.

Postizanje sporazuma treba da bude overeno i na najvišim oragnima dve stranke, što se očekuje tokom dana, a pred sutrašnju sednicu skupštine na kojoj bi mandatar Aljbin Kurti trebalo poslanicima da predstavi svoj kabinet i zatraži podršku.

Očekuje se da se potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, koji je 26 decembra izabran za predsednika skupštine, povuče sa te funkcije, čime bi ustupio mesto potpredsednici DSK Vjosi Osmani.

To mesto bilo je "jabuka razdora" u pregovorima između dve stranke o zajedničkom upravljanju novim sazivom Vlade u Prištini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA