• 0
 ≫ 

Šta podrazumeva sporazum Samoopredeljenja i DSK: "Ništa od ZSO i promene granica, takse ostaju"

 ≫ 

Kurti i Mustafa su potpisivanje sporazuma obelodanili na vanrednoj konferenciji za novinare i saopštili da su na korak os sednice na kojoj će biti proglašena vlada u Prištini

  • 0

U načelnom programu nove vlade u Prištini, prema sporazumu Samoopredeljenja i DSK, navodi se da tema u dijalogu Beograda i Prištine ne može biti promena granica i razmene teritorija, takse ostaju, a ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, pise Kosovo onlajn, pozivajući se na neimenovane izvore.

U vezi s dijalogom sa Beogradom najavljuje se da će biti sprovedena revizija svih do sada postignutih sporazuma.

Dijalog više neće voditi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači, već premijer, prenosi Kosovo onlajn.

Dijalog Beograda i Prištine se održava "radi priznanja od strane Srbije", kaže se u načelnom programu nove kosovske vlade, prema sporazumu Samoopredeljenja i DSK, i dodaje da bi kosovska skupština trebalo da usvoji platformu za dijalog.

Kosovski parlament

Foto: AP/Tanjug

Kosovo onlajn navodi da u dokumentu piše i da tema dijaloga ne može biti ponovno crtanje granica sa Srbijom, razmena teritorija ili stvaranje treće vlasti za opštine koja naseljavaju Srbi.

Što se tiče taksa na uvoz robe iz centralne Srbije, kako prenosi portal, one će ostati "do nivoa punog reciprociteta sa Srbijom".

Prioritet razvoj dobrosusedskih odnosa sa Albanijom

 

Nova vlada, prenosi Kosovo onlajn, prioritet vidi u razvoju dobrosusedstva i kvalitativnog napredovanja saradnje sa Albanijom i posvećena je unapređenju procesa evroatlantskih integracija.

Kada je reč o energetici, kaže se da je potrebno stvaranje zajedničke energetske zone Kosovo-Albanija "kako bi se postigla komplementarnost u proizvodnji energije".

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

U delu koji govori o ratnim zločinima, navodi se da se usvaja "zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti i agresije", te da će se osnovati "Institut za ratne zločine" koji će podržati tužilaštvo u dokumentovanju ratnih zločina.

Nadležne institucije, dodaje se, na osnovu domaćeg i međunarodnog prava, pripremiće optužnicu na Međunarodnom sudu pravde za ratne zločine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok