≫ 

Varhelji u četvrtak u Beogradu: "Donosi" novu metodologiju proširenja EU

Varhelji je ranije pozvao Srbiju da ubrza proces EU reformi i izneo očekivanja da bi do kraja njegovog mandata "bar jedna zemlja iz regiona mogla biti spremna za ulazak u EU"

  • 4
Oliver Varhelji Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija izaći će u sredu u javnost sa predlogom nove metodologije proširenja, a već dan kasnije, u četvrtak, 6. februara, resorni komesar Oliver Varhelji "doneće" taj predlog u Beograd, gde će takođe razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Tema sastanka će, svakako, biti nastavak evrointegracija.

Varhelji je ranije pozvao Srbiju da ubrza proces EU reformi i izneo očekivanja da bi do kraja njegovog mandata "bar jedna zemlja iz regiona mogla biti spremna za ulazak u EU".

Njegov kolega, šef evropske diplomatije Đozep Borelj je ovih dana, međutim, precizirao da je rešenje odnosno normalizacija odnosa sa Prištinom uslov za dalji napšredak zemlje u EU integracijama, a kraj procesa dijaloga je teško prognozirati.

Nova metodologija, sa kojom Varhelji stiže ove sedmice u Beograd odgovor je Brisela na zabrinutosti Pariza da li je dosadašnji proces adekvatan i nadalje.

Nakon što je u oktobru 2019. godine Francuska zakočila politiku proširenja Unije uslovljavajući otvaranje pregovora o članstvu Severene Makedonije i Albanije promenom metodologije procesa pristupanja, zemlje članice EU su naložile novoj Evropskoj komisiji da što je pre moguće izađe sa konkretnim predlozima kako odgovoriti na to, ali i na očekivanja i nastojanja drugih zemlja članica da se unapredi proces pristupnja, odnosno da se učini kredibilnijim i efikasnijim.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji je već najavio da će se nova metodologije proširenja zasnivati na četriri kriterijuma: kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

On je dodao da promena metodologije pristupnja ne dovodi u pitanje politiku proširenja EU, niti bi trebalo da utiče na Srbiju i Crnu Goru, koje su već u procesu pregovora.

Nakon usvajanja i predstavljanja predloga nove metodologije pristupnja 5. februara u Briselu, komesar Varhelji će o tome razgovarati sa predsednikom Vučićem.

Odvojeni sastanci komesara za proširenje biće organizovani i sa premijerkom Anom Brnabić i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković, kažu Evropskoj komisiji.

U Komisiji najavljuju da će Oliver Varhelji u Beogradu razgovarati i sa predstavnicima političkih grupa i opozicije.

Dvodnevnoj poseti komesara Varheljija Beogradu 6 i 7. februara pridružiće se i poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Tanja Fajon Vladimir Bilčik i Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izvestilac za Srbiju, Bilčik, kaže da će deo posete Beogradu biti posvećen i sagledavanju rezultata Međupartijskog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

- Želim da saslušam sve strane i da da vidim kako se primenjuje dogovoreno u prvoj fazi međupartijskog dijaloga. Želim da čujem o promenama u uslovima za parlamentarne izbore koji se očekuju na proleće - kaže Bilčik.

Komesar Oliver Varhelji je prilikom otvarnja novog pregovarčkog poglavlja sa Srbijom u decembru 2019. godine ocenio da su "očekivanja Brisela od Srbije visoka" i da su zemlji neophodni solidni i opipljivi rezultati reformi u ključnim oblastima kao što su demokratija, vladina prava i sloboda medija kao i sporvođenje "široke i usaglašene" izborne reforme.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    3. februar 2020 | 17:06

    Ne žurimo mi nigde. Sačekaćemo još par godina da se vi raspadnete!

  • Jovan Ktć

    3. februar 2020 | 17:47

    Najverovatnije će još Crna Gora biti primljena u EU ( tim pre što je u NATO -u), a onda na duži rok niko više. E, sad da li će to biti dobro ili loše, vreme će pokazati. Možda se, do tada, i raspadne.

  • Дејан Младеновић

    3. februar 2020 | 22:11

    Ма та обећања за еу будалаштине

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA