"Status kvo je neodrživ": Borelj pozvao da se odmah nastavi dijalog BG i PR

Šef diplomatije EU kaže da novu vladu, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, očekuje mnogo posla u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Reformske agende i promciji vladavine prava i socijalno ekonomskog razvoja

  • 3
Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef diplomatije EU Đozep Borelj pozdravio je formiranje nove prištinske vlade, koju je pozvao da odmah nastavi dijalog sa Beogradom.

- Ne postoji alternativa brzom nastavku razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine - poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU kaže da novu vladu, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, očekuje mnogo posla u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Reformske agende i promciji vladavine prava i socijalno ekonomskog razvoja.

- Regionalna saradnja mora biti poboljšana,kao i dobrosusedski odnosi. U tom kontekstu očekujemo brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kako bi postigli sveobuhvatnu normalizaciju odnosa - naglašava Borelj.

Visoki predstavnik EU dodaje da je trenutni "status quo" u dijalogu neodrživ.

Borelj je pozavo na obnovljeni angažman tzv. Kosova u regionalnim inicijativama i strukturama za saradnju na Zapadnom Balkanu.

- Izazovi pred Kosovom su veliki, ali veliki je i potencijal - poručio je Borelj.

On je ponovio spremnost EU da "pomogne Kosovu u reformskom procesu posebno kada je reč o jačanju vladavine prava za sve", poboljšanju javne administracije koja bi trebalo da bude u službi građana i na stvarnju novih radnih mesta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    4. februar 2020 | 14:46

    Иди ти врати се одакле си дошао у шпанију па ради на побољшању дијалога између Каталоније и шпаније

  • Milorad Vujicic

    4. februar 2020 | 15:23

    Sigurno.Normalizacija odnosa podrazumjeva povratak institucija u BEOGRADSKU SKUPSTINU i utvrdjivanje odnosa u sklopu Srbije.Kosovo je srbijanska provincija i teritorija Srbije.

  • C@W

    4. februar 2020 | 13:34

    Status kvo je održiv jer ga Srbi čvrsto drže i to im odgovara,nikakav dogovor i boljitak im ne treba,...,valjda će se nekad probuditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA