• 8

Dan odluke za cenzus od 3 odsto: Poslanici o izmeni izbornih zakona

Predlog je izazvao podelu između vladajuće stranke i dela opozicije, a svoj sud dali su i evroparlamentarci, koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu

  • 8

Skupština Srbije počela je sednicu na čijem dnevnom redu su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, a najznačajnija izmena je smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.

Izmene tih zakona predložilo je 103 poslanika poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS). Sednici Skupštine Srbije prisustvuje i poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić koja je predlagač dva zakona.

Ovo je prvi put od kad je DS proglasila bojkot da neki poslanik te stranke učestvuje u radu skupštine, a njeni i predlozi Srpske napredne stranke razmatraju se objedinjeno.

Čomić je predložila da na izbornoj listi mora da bude 40 odsto manje zastupljenog pola, a po redosledu na svakih deset mesta četiri moraju da budu manje zastupljenog pola.

Predlog je izazvao podelu između vladajuće stranke i dela opozicije, a svoj sud dali su i evroparlamentarci, koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu.

Predsednik Srbije "ne vidi ništa sporno", evroparlamentarci "iznenađeni odlukom"

Desilo se da je inicijativa formalizovana samo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je posredi njegov predlog, i da u njemu ne vidi ništa loše, naprotiv.

Rekao je i da ovakva odluka ne predstavlja ugrožavanje prava opozicije tj. strankama, osim najvećoj političkoj stranci. Ipak, smatra da se "na ovaj način vraća život u parlament".

Nemamo za to većinu u SNS-u mislim da možemo da ih ubedimo, zašto sam bio za to, a neki su već rekli javno da su protiv, poput Đukanovića i Stefanovića... Mi ćemo dobiti manje mandata svakako. Ali postoje dva razloga zašto sam rekao. Jedan je zato što ćemo imati preslikano javno mnjenje, mnogo reprezentativnije i život će se vratiti u parlament - komentarisao je ovu odluku.

VUCIC KOSOVO POSETA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Time se vraća normalnost u Srbiju - izjavio je on i objasnio da zakon propisuje da nije dozvoljeno podizati cenzus, a što se spuštanja tiče nema nikakvih prepreka.

Evroparlamentarci iznenađeni

Iznenađenje najavom ovakve mogućnosti nisu krili ni evroparlamentarci koji su poručili da su zabrinuti, uz opasku da o cenzusu uopšte nije bilo reči tokom razgovora o izbornim uslovima.

Skupstina Srbije

Iznenađenje najavom promene cenzusa nisu krili ni evroparlamentarci koji su poručili da su zabrinuti, uz opasku da o cenzusu uopšte nije bilo reči tokom razgovora o izbornim uslovima-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije, Milan Antonijević, govoreći na istu temu rekao je da je sigurno da u parlamentu sigurno treba imati opozicione stranke, ali je tokom dijaloga na Fakultetu političkih nauka bilo reči da ne može biti izmena zakona u izbornoj godini.

Antonijević, koji je učestovao u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredstvo evroparlamentaraca, rekao je da menjanje takvih izbornih pravila u kratkom roku pred izbore otvara brojna pitanja i da je ranije rekao da to neće naići na odobravanje Evropskog parlamenta.

Video: Predsednik o tome kada Srbija može postati članica Evropske unije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    Kakav cenzus ko god oce moze da bude poslanik i bez cenzusa jwr nam skupstina i lici na rijaliti

  • Vodolijax

    Znači na grbaču države moći će da zajaše i Kurta i Murta .....

  • Šteta

    Živ nisam šta će biti, niti mi se jede, niti mi se spava.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima