≫ 

Varhelj danas u Beogradu: Sa Vučićem o novoj metodologiji proširenja EU

Varheji je juče istakao da cilj EU ostaje proširenje na Zapadni Balkan

  • 70
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dan pošto je u Briselu zvanično predstavljena nova metodologija procesa pristupnja Evropskoj uniji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji dolazi danas u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Uoči posete, novi komesar za proširenje je izjavio da se raduje prvim posetama dvema državama koje učestvuju u pregovorima o pristupanju EU, Srbiji i Crnoj Gori, u koju će otići iz Beograda.

- Radujem se što ću razgovarati o napretku u političkom dijalogu uoči izbora u obe države, kao i o rezultatima reformi koje se tiču pridruživanja EU, a koje su uočljive u oblasti vladavine prava - rekao je Varheji, a saopštila Delegacija EU u Srbiji.

Evropski komesar i predsednik Vučić razgovaraće o nastavku evrointegracija, a posle sastanka održaće zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj ce Verheji izneti buduće planove Evropske komisije za region i prokomentarisati revidiranu metodologiju proširenja.

Predviđeno je i da, u prisustvu Vučića i Varhejia, bude potpisan finansijski sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019, koji će parafirati ministarka za evro integracije, Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Komesar Varheji će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministri Jadranka Joksimović, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Verheji će se, zajedno sa posrednicima u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, sastati sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i političkim strankama koje učestvuju u tom dijalogu.

Nakon toga, uslediće zajednički sastanak sa opozicionim strankama koje ne učestvuju u tom dijalogu, a komesar i evroposlanici, kako se navodi, poslaće jedinstvenu poruku EU o potrebi da se "nastavi rad na inkluzivnim, slobodnim i fer izborima na proleće 2020".

Evropska komisija, zastave EU

Foto: Tanjug/AP

Verheji, Fajon i Bilčik održaće zajedničku konferenciju za medije.

Evropska komisija izašla je juče u javnost sa predlogom nove metodologije proširenja.

Tom prilikom, Varheji je poručio da cilj EU ostaje proširenje na Zapadni Balkan, kao i da je predlog nove metodologije pristupanja EU zasnovan na četiri principa: kredibilnost, predvidljivost, dinamičnost i političko upravljanje.

- Punopravno članstvo u EU i dalje je krajnji cilj procesa - kaže Varheji.

BRISEL JOKSIMOVIC VARHEJI

Foto: Tanjug/Zoran Stanić

Oliver Varheji je prilikom predstavljanja obnovnljene metodlogije pristupanja EU naglasio da Srbija kao zemlja koja već pregovara sa EU "ima mogućnost, ako tako odluči", da se priključi novoj metodologiji.

- Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite na primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže u ekomoskim reforma mogu sada da brže počnu i završe taj klaster, što će biti povezano sa dodatnim investicijama kao podsticajem - objašnjava Varheji.

Komesar za proširenje kaže da će predložena podela pregovaračkih poglavlja po klasterima, tj oblastima, doprineti dinamičnijem procesu pregovora i pristupnja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ankica Krivokuća

    6. februar 2020 | 12:35

    Dosta sam skeptična po pitanju pridruživanju Srbije u EU. Imam unuke u osnovnoj školi, možda oni to dočekaju, ali mi stariji...teško...

  • Milenko

    6. februar 2020 | 13:31

    Mi se trudimo ali oni nas neće. Posle Kosova izmisliće drugi razlog da nas odbiju.

  • Tasa

    6. februar 2020 | 15:01

    Nadamo se najboljem resenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA