• 60

Varhelji pozvao opoziciju da učestvuje na predstojećim izborima

Moja poruka opoziciji je na tim sastancima da se stvori zajednički minimum. Rekao sam im da bi trebalo da učestvuju u izborima - kaže evropski komesar sa proširenje

  • 60

Komesar Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je da je pozvao predstavnike opozicije da učestvuju na izborima, jer smatra da je potrebna saradnja svih aktera u parlamentu u sprovođenju reformi na evropskom putu.

- Moja poruka opoziciji je na tim sastancima da se stvori zajednički minimum. Rekao sam im da bi trebalo da učestvuju u izborima, da budu deo novog saziva parlamenta - rekao je Varhelji za TV Prva koji se juče sastao sa predstavnicima SzS.

Dodao je da je video neke pozitivne znake sa međustranačkim dijalogom, tako da postoje pozitivnte tendencije i veruje da će se to nastaviti.

On je rekao da je u Mađarskoj, odakle je on, za vreme procesa pristupanja bilo veoma važno da postoji neki nacionalni zajednički minimum, da se svi akteri na političkoj sceni dogovore o reformama koje su potrebne za članstvo u EU.

Bez toga, kako je dodao, jako je teško ostvariti članstvo u EU.

- Vladajuće većine dođu i prođu, ali uvek je isti izazov - reforme se moraju sprovesti - naglasio je on za TV Prva.

Govoreći o novoj metodologiji proširenja, Varhelji kaže da ona nije namenski pravljena za Srbiju, ali da Srbija može da joj se priključi ako želi. Takođe, ona omogućuje jačanje evropskog uticaja u regionu, ali i pomoć regionu.

- Na Srbiji je da odluči - rekao je on i dodao da se moraju uzeti u obzir brojni elementi, jer je Srbija već u pregovorima.

- To je složenija odluka. Srpska vlada će morati da napravi izbor. U novoj metodologiji meni lično zvuči atraktivno za zemlju koja već pregovara da se mogu ubrzati aktivnosti u pogledu reformi i pregovora o pristupanja - rekao je on.

Evropska Unija, Evropska komisija, Brisel

Foto: Tanjug/AP

Razlog za novu metodologiju su ozbiljne primedbe koje su iznele brojne članice, a dva glavna prioriteta su jačanje kredibiliteta EU i prisustva na Zapadnom Balkanu.

- Ne možete postati članica EU bez zadovoljavanja jasnih kriterijuma iz Kopenhagena, morate imati funkcionalnu tržišnu ekonomiju, drugi kriterijum je da imate dobrosusedske odnose sa svim partnerima - rekao je on.

Na pitanje šta za EU znače dobrosusedski odnosi u pogledu Kosova, on kaže "dugoročno mirno rešenje".

To je, dodaje, na akterima da odluče i formuilišu plan, kaže Varhelji dodajući da je spreman da pomogne.

- Bez toga da Srbija i Kosovo sednu za zajednički sto i formulišu rešenja to se neće desiti. Ja razumem osetljivost tog pitanja i da tarife Kosova blokiraju početak pregovora - rekao je on.

Bez rešenja tog pitanja neće biti ulaska u EU za Srbiju, zaključio je Varhelji.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nn

    Pametno porucuje Varhelji, neka izadju ako misle da imaju vecinsku podrsku, cega se plase.

  • mira

    Opozicija nikad nije bila slozna niti ce ikad biti,ona je svesna da podrsku naroda nema.

  • Bojana

    Izaci ce oni svi na izbore...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima