• 1

Lideri Zapadnog Balkana 16. februara u Briselu

U kratkoj najavi se navodi da će se oni susresti nezvanično na večeri u sedištu Evropske unije, ali se ne kaže ko bi trebalo da dodje na taj sastanak iz zemalja regiona

  • 1

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastaće se 16. februara u Briselu s visokim zvaničnicima šest partnera sa Zapadnog Balkana, saopšteno je danas u Briselu.

U kratkoj najavi se navodi da će se oni susresti nezvanično na večeri u sedištu Evropske unije, ali se ne kaže ko bi trebalo da dodje na taj sastanak iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Predviđeno je da sastanak počne u 19.00 i završi se u 21.30, dodaje se u saopštenju, ali se ne navodi da li je predviđeno da Šarl Mišel i zvaničnici sa Zapadnog Balkana izdaju neko saopštenje ili se obrate medijima.

Ovaj susret se održava dan pre zasedanja šefova diplomatija EU i briselski portal Politiko je najavio da će se šef diplomatije Italije Luidji di Majo, kao i ministri još nekih članica EU uoči zasedanja ministara sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Evropski diplomatski izvori u Briselu procenjuju da će šefovi diplomatija EU na zasedanju razmeniti mišljenje o novoj metodologiji proširivanja koju je izradila Evropska komisija i o kojoj konačno u martu treba da se izjasne vodji EU.

Usvajanje te metodologije bi trebalo da razjasni da li to omogućava da EU ubuduće vodi mnogo delotvorniju politiku prijema u članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

Ali i da se sagleda da li će Severna Makedonija i posebno Albanija otkloniti zaostajanje u sprovodjenju na delu reformi vladavine zakona, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala, što bi otvorilo put odluci EU o početku pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom.

(Telegraf.rs/RSE)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Koje gubljenje vremena a i kakvo drustvo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima