≫ 

Neću zapostaviti, ali neću ni žuriti sa dijalogom: Kurti o budućnosti pregovora Beograda i Prištine

On tvrdi da se Priština zalaže za dobrosusedske odnose, za dobre bilateralne odnose u evropskom duhu

  • 5
Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti izjavio je da neće odložiti ili zapostaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće ni žuriti i poručio da je prioritet vlade u Prištini priprema budžeta za 2020. godinu, kao i upravljački program.

- Ne zanemarujemo dijalog, ne treba odgađati dijalog, ali ni sa čim ne treba žuriti - rekao je Kurti tokom posete opštini Peć, gde je obišao područja gde je vetar načinio veliku štetu, piše Ljajmi.

On tvrdi da se Priština zalaže za dobrosusedske odnose, za dobre bilateralne odnose u evropskom duhu, za principijelan i dobro pripremljen dijalog i ukazuje na susrete prištinskih vlasti sa političkim i diplomatskim predstavnicima sa zapada, iz Brisela i Vašingtona, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je, takođe, najavio da će sa sastati sa odlazećim šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom, za kojeg se spekuliše da bi mogao da bude novi specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju kosovskog pitanja.

Kurti je rekao da će se predstavnici prištinskih vlasti sastati s njim i da će na tim sastancima otkriti stavove Prištine "kako bi zaštitili nacionalni interes zemlje".

- Ne možemo uticati na to ko je izabran u Briselu i koje izaslanike postavljaju za olakšavanje ili posredovanje, ali naravno da se svi radujemo sastancima na kojima ćemo izneti svoje stavove i braniti nacionalni interes Kosova. Imaćemo i vladinu i državnu koordinaciju, uključujući i opoziciju, tako da je naša reprezentacija dostojanstvena, moćna i uspešna. Kao što smo se sreli sa gospodinom Boreljom kada je došao u Prištinu, tako ćemo se sresti i sa njegovim izaslanikom, bilo u Prištini ili Briselu - rekao je Kurti.

Međutim, portparol šefa diplomatije EU, Peter Stano, ranije danas je rekao da još nema odluke o imenovanju specijalnog EU izaslanika za Zapadni Balkan.

Stano je na pitanje novinara o "navodima" u srpskim medijima da bi novi EU izaslanik mogao da bude šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, odgovorio da "zvanične odluke još nema", a da EU ne želi da se bavi nagađanjima medija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zekara

    7. februar 2020 | 16:32

    Ma ko tebe sta pita, kao i ove prethodne

  • Cika Velja

    7. februar 2020 | 16:18

    U pokusaju da sredi bitne unutrasnje probleme proci ce mu prvih 10-15 mandata,pa neka posle tog planira i pregovore sa Srbima???

  • KM 1

    7. februar 2020 | 17:41

    Što bi žurio ako ima druge planove,neka vodi svoju državu kako zna i ume,vidi se da ume.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA