"SAD i EU nisu poslale nikad jasniju poruku Prištini da se takse ukinu što pre"

Ukidanje taksi je odlično za sve na KiM, i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke - rekla je premijerka Srbije ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče

  • 0
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Ana Brnabić je poručila privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma. Premijerka je izjavila da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i evropskim parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari - novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji.

Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je premijerka, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i Žozef Borelj, novi šef diplomatije EU.

Brnabićeva je na Televiziji Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, drugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu.

Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD - kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute.

Ona je rekla da je to odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost.

Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče.

Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju.

- Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća - ističe premijerka.

Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma.

- Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu - zaključila je Brnabić.

Nova metodologija praktičnija i pragmatičnija

Brnabić je kazala da je sa Varheljom razgovarala o novoj metodologiji i načinima na koji se ona može primeniti na Srbiju, s obzirom da je pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju i kaže da deli mišljenje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da metodologija deluje praktičnija i pragmatičnija.

- Posebno je dobro to ako možemo da se nagradimo za implamentaciju, za reforme, sa sredstvima za infrastrukturu - kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, sa Fajon i Bilčik razgovarala je o dijalogu u parlamentu i izbornim uslovima.

- Oba sastanka su bila dobra, pozitivna, Srbija je puno uradila i ono što je važno reći jeste to da je Srbija sada zemlja od reči. Kada dođu znaju šta mogu da očekuju, ono što je dogovoreno to je ispunjeno. To je glavni zaključak - istakla je premijerka.

Tanja Fajon, Oliver Varhelji i Vladimir Bilčik FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Brnabić naglašava da sastanci dok se stvari dogovaraju nisu laki i lepi, jer dok se dogovara, zvaničnici Srbije bore se za to što treba da dogovore, za svoje principe.

Upitana da prokomentariše sumnje koje je izrazila Fajon u vezi izbornih uslova, Brnabić kaže da su te sumnje vezane za to što se promene dešavaju u izbornoj godini i za smanjenje cenzusa na tri odsto.

Kako kaže, ona se sa tim ne slaže i kao i što je rekao Varhelji, to šteti najvećoj stranci, odnosno SNS-u.

- Veliki deo opozicije podržava manji cenzus, jer to širi demokratski potencijal parlamenta i da što više stranaka uđe u parlament - navodi premijerka.

Kako kaže, promenjeni su još neki zakoni što je bio rezultat međuparlamentarnog dijaloga.

Skupstina Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ako smo krenuli u promenu izbornog zakona u izbornoj godini, ovo zaista nije problem, jer pre svega otvara prostor za veći pluralizam i šteti SNS-u i ako je SNS pristala na manji cenzus, stvarno ne vidim u čemu je problem - navodi ona.

Premijerka je podsetila na to šta se dešavalo 2008. godine pred izbore i u tom smislu kazala da su se tada na najbrutalniji način kupovali glasovi i to tako što su četiri puta povećane penzije, čime je "polomljen" budžet Srbije.

Kako navodi, tada je krenuo sunovrat budžeta zemlje.

- Bilo je važno samo da se daju veće penzije - kaže premijerka i dodaje da je tada "polomljena" Srbija samo da bi se izbori dobili.

Pred te izbore davane su, prema njenim rečima, odokativno ratne dnevnice u Topličkom okrugu i to samo tri dana pred izbore, zbog čega sadašnja vlast ima problema sa nizom sudskih procesa za diskriminaciju.

O opoziciji

Oni koji danas pričaju o bojkotu su najbrutalnije kršili vladavinu prava, zakone, lomili budžet, istakla je premijerka i ocenila da je njihov sadašnji nastup licemerje neviđenih razmera.

- Danas pričaju da mogu da se povećaju plate za šest meseci, da Srbija može da se uredi za četiri godine i to pričaju ljudi koji su 10 godina odlučivali, koji su doveli zemlju do nezaposlenosti od preko 25 odsto, koji su doveli zemlju na korak do bankrota - navela je predsednica vlade.

Kako kaže, danas pričaju da je potrebno više ulagati u obrazovanje i kulturu, a oni su imali 10 godina i nisu završili rekonstrukciju Narodnog muzeja, niti Muzeja savremene umetnosti i dodaje da tada ni jedna škola nije imala internet.

Premijerka Brnabić ocenila je da je velika hrabrost to što se narodna poslanica Gordana Čomić vratila u parlament kako bi učestvovala u izmenama zakona o izbornom procesu i ocenila da to što etički odbor DS-a ne gleda na to blagonaklono, pokazuje njihovo shvatanje demokratije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA