Tanja Fajon o izbornim uslovima: Na kojim poljima je postignut napredak, na čemu još treba raditi

Tanja Fajon je rekla da su pozvali srpsku opoziciju koja insistira da nema preduslova za poštene i demokratske aprilske izbore, da ponovo razmotri svoju odluku o bojkotu

  • 10

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da je u razgovorima u Beogradu postignut određen napredak, ali da i dalje postoje izazovi kao što su bojkot dela opozicije aprilskih parlamentarnih izbora i obezbeđivanja pluralističkih i slobodnih medija.

- Napetost u zemlji raste uoči aprilskih izbora, a naši pokušaji da poboljšamo uslove za fer izbore još nisu dali željene rezultate. Primena onog što je dogovoreno u pregovorima između vlade i opozicije pažljivo će se nadgledati - navela je Tanja Fajon u saopštenju za javnost na kraju posete Beogradu dostavljenom Tanjugu.

Ona je boravila u dvodnevnoj poseti Beogradu s komesarom za proširenje Oliverom Varheijem i izaslanikom za Srbiju EP Vladimirom Bilčikom, čiji je cilj bio predstavljanja nove metodologije EU za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Tanja Fajon je rekla da su pozvali srpsku opoziciju koja insistira da nema preduslova za poštene i demokratske aprilske izbore, da ponovo razmotri svoju odluku o bojkotu.

- Bojkot izbora velikog dela opozicije mogao bi da mnogo naškodi državi, jer Srbiji treba parlament koji će biti hram demokratije, a ne mesto u kome nema uslova za rad i da opozicija ponovo izađe na ulice - navela je slovenačka evroposlanica.

- Pozvali smo političke aktere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi stvorili uslove i atmosferu kako bi ljudi mogli da izađu na birališta u aprilu i kako bi mogli da imaju izbor. Više napora, posebno tokom predizborne kampanje, moraće da se uloži u uravnoteženo i verodostojno izveštavanje medija i protiv širenja opasne populističke i nacionalističke retorike, govora mržnje i manipulacije birača ili zastrašivanja - istakla je Tanja Fajon.

Zvanični zajednički deo razgovora delegacije EU u Beogradu uglavnom je bio usredsređen na novu strategiju proširenja EU i kako ona može da utiče na Srbiju.

- U poruci (Evropske) komisije jasno se kaže da se neće menjati pregovarački okvir Srbije, ali ona će uvek biti u mogućnosti da ga prilagodi ako kroz pregovore vidi bolje mogućnosti za integraciju - ukazala je Tanja Fajon.

Ona je dodala da je postignuta saglasnost da napredak Srbije na putu ka EU sada može biti brži ako postoji jasna politička volja i posvećenost reformama.

- Mi ćemo Srbiji pružiti punu podršku na tom putu - istakla je Tanja Fajon.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    8. februar 2020 | 17:49

    Ko je Tanja Fajon,koga predstavlja,pa oni imaju spor sa Hrvatskom koji ne mogu resiti,kako bi bilo da im mi budemo posrednici

  • Jovan Ktć

    8. februar 2020 | 19:10

    Ova dama, patkastog pogleda, nam nije naklonjena, kao i Lajčak, samo će nam deliti packe, pametovati i usporavati nas, još više, na ionako sporom putu bez kraja, ka EU. Možda je tako i bolje za nas. Ipak mora da opravda enormno visoka primanja pred svojim nalogodavcima. Običan činovnik pri EU.

  • Žika analitičar

    8. februar 2020 | 17:48

    Hajde da vidimo mi koja je ta opozicija i koju snagu oni predstavljaju u političkom životu Srbije. 1. Đilas: Čovek koji do juče nije imao stranku i ne zna se njena snaga. Sa druge strane sam Đilas je ostao u lošem sećanju zbog ranijih dela. 2. Boško: Na prošlim izborima na silu i jedva 5% zajedno sa DSS. Sam Boško poznat kao prostak i nasilnik. 3. Jeremić: Čovek takođe do juće bez stranke a zbog pogrešnih (ili plaćenih) delovanja naneo Srbiji ogromnu političku štetu. 4: DS je zbog stalnih cepanja ostala bezlična ali jedina koja ima infrastrukturu. Plaši li se neko od ovakve opozicije? Smešno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA