• 3

Šta bi značilo uspostavljanje reciprociteta i ukidanje takse Prištine na srpsku robu

Nikada se nije ozbiljnije nije pričalo o ukidanju takse nego sada, kada je izabrana nova vlada u Prištini

  • 3

Tokom vikenda novi premijer ptrivremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti najavio je da će vrlo brzo početi da pripremaju carinu za ukidanje takse, a da će tu meru pratiti uspostavljanje reciprociteta. Ukidanje takse tražio je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel.

Taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH na snazi je od novembra 2018. godine i njome su preduzeća iz centralne Srbije prestala da budu broj jedan u plasmanu robe na tržištu KiM. Gubitak te pozicije u proteklih 14 meseci značilo je manji plasman robe na ovdašnje tržište u vrednosti preko 500 miliona evra.

Nikada se nije ozbiljnije nije pričalo o ukidanju takse nego sada, kada je izabrana nova vlada. Ali najave su da će ukidanje takse pratiti reciprocitet.

Aljbin Kurti kaže da čim budu razmotrili sve elemente reciprociteta, oni će ga uspostaviti i tada će ukinuti taksu.

Podseća na rezoluciju tzv. kosovskog parlamenta od decembra 2011. godine gde je glavna tačka pun reciprocitet u smislu tržišnih, privrednih i političkih odnosa sa Beogradom.

Kurti kaže da smatraju da "nije u redu da roba sa Kosova kada ide u centralnu Srbiju, da se na njoj ne priznaje nijedan dokument zbog toga što se na njemu Kosovo tretira kao država".

Kurti dodaje i da mu smeta što Albanci iz Preševa, Medveđe ili Bujanovca dođu u Prištinu i završe fakultet, ali ne mogu sa diplomom da idu natrag i zaposle se u svom rodnom gradu.

Bivša ministarka trgovine u prištinskoj vladi Mimoza Kusari, rekla je da za novu vladu reciprocitet znači šire mere koje se odnose na ekonomske, političke i na slobodu kretanja ljudi, na obrazovanje i na sva područja života u kojima kako kaže "Srbija krši pravo Kosova i njegovih žitelja".

U analitičkim krugovima u Prištini postavlja se pitanje da li se najava uvođenja reciprociteta poklapa sa očekivanjima zapadnih zemalja za ukidanje takse.

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti kaže da čim budu razmotrili sve elemente reciprociteta, oni će ga uspostaviti i tada će ukinuti taksu - Foto: Tanjug/AP

Analitičari kažu da će odgovor Amerike, institucija EU i evropskih država zavisiti od prirode, obima i posledica politike reciprociteta u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Ako se mere reciprociteta vide kao prepreka za nastavak dijaloga ili njihov napredak, suprotstaviće im se Amerika, institucije EU i evropske države - ocenjuju u Prištini.

Uspostavljanje reciprociteta u principu znači redefinisanje odnosa u oblastima kao što su kretanje ljudi, prevoz, obrazovanje, zdravstvo i članstvo u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

U Prištini dodaju i to da bi ukidanje takse naišlo na oštro protivljenje opozicije koja je činila vlast i uvela taksu. Iz sada opozicionih krugova stižu i najave uličnih protesta, poput onih koje je godinama organizovao Aljbin Kurti kada se protivio odlukama za koje je tvrdio da idu na ruku Beogradu, a štete Albancima na KiM.

Aljbin Kurti je dobio i poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, pa će nakon tog razgovora biti mnogo šta jasnije.

(Telegraf.rs/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođo

    Vojno-policijskom blic-krig akcijom treba razoružati i pohapsiti teroriste. Ukinuti institucije lažne države Kosovo. Uspostaviti suverenitet nad kompletnom teritorijom Republike Srbije. Vratiti raseljene srbe svojim domovima i rasvetliti sudbinu nestalih. Tek onda će biti pravde.

  • Србин Србија

    Земаљско је за малена царство,а небеско царство довијека.Ћераћемо се ми још......

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima