• 1

Grenel protiv Kurtijevog predloga, traži ukidanje taksi bez reciprociteta

Grenelov portparol, Dik Kastin, rekao je da Grenel podstiče Prištinu da ukine stopostotnu taksu na proizvode iz centralne Srbije bez reciprociteta

  • 1

Izaslanik američkog predsednika za dijalog ambasador Ričard Grenel rekao je da se protivi merama reciprociteta koje je prištinski premijer Aljibin Kurti najavio prema Beogradu u zamenu za taksu na srpske proizvode.

Grenelov portparol, Dik Kastin, rekao je za Radio Slobodna Evropa da Grenel podstiče Prištinu da ukine stopostotnu taksu na proizvode iz centralne Srbije bez reciprociteta.

- Kosovo bi trebalo da ukine porez na srpsku robu bez reciprociteta. Ne samo da obustavi taksu, već da je i potpuno ukine  -  rekao je Kastin.

- Ambasador ne podržava ideju o reciprocitetu - dodao je Kastin.

U Prištini su uveli stopostotnu taksu na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru 2018. godine.

Kurti, koji je prošle nedelje preuzeo funkciju premijera, rekao je da će tu meru zameniti reciprocitetom prema Beogradu.

Zahtev EU i SAD

Ukidanje takse od sto odsto zahtev je i EU i SAD a u cilju omogućavanja nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Srbija je odbila da se vrati za pregovarački sto u Briselu od kako je taksa na snazi.

Aljbin Kurti, koji je na premijersku dužnost 3. februara u intervjuu za RSE kazao da će taksa biti ukinuta tako što će se zameniti političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom.

- Mi ćemo ukinuti taksu time što ćemo je zameniti sa principom reciprociteta. Pobedili smo na izborima sa tim stavom i taj stav je danas deo sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosovo. Čim budemo razmotrili sve elemente tog reciprociteta, mi ćemo ga uspostaviti i tada naravno da ćemo ukinuti taksu - kazao je Kurti.

(Telegraf.rs/RSE)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Симон

    Лицемери у акцији..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima