• 5

Priština prkosi Vašingtonu, pismo sa zahtevom SAD za ukidanje takse stiglo pre tačno godinu dana

Pismo koje su SAD tada uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisali su Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Lora Kuper, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu i Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost

  • 5

Administracija SAD poslala je pre tačno godinu dana, 11. februara 2019. godine, prvo zvanično pismo predstavnicima privremenih prištinskih institucija sa zahtevom da ukinu taksu od 100 odsto na srpske proizvode, a ta odluka Prištine i dalje je na snazi, bez jasne ideje kad će da bude poništena.

Pismo koje su SAD tada uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisali su Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Lora Kuper, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu i Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Zahtev za ukidanje takse je bio veoma jasan, kao i upozorenje da, dok to ne učine, odnosi sa kosovskim vlastima neće biti vraćeni na raniji nivo, a pominjala se i mogućnost preispitivanja drugih, ne samo bezbednosnih, oblika saradnje sa Prištinom.

S obzirom da je reakcija prištinskih lidera na ove zahteve bila veoma mlaka, u međuvremenu se na istu temu više puta oglašavao i sam predsednik Tramp i drugi visoki zvaničnici Stejt departmenta. Prethodnih desetak dana svedoci smo novih direktnih zahteva za ukidanje takse, koje je novoj kosovskoj vladi na čelu sa Aljbinom Kurtijem izrekao Ričard Grenel, lični izaslanik američkog predsednika, ali ne stiče se utisak da je efekat mnogo veći nego što je to bilo u prethodnih godinu dana.

U svakom slučaju, uvođenje ove takse izazvalo je velike posledice na ionako krhke odnose Beograda i Prištine i potpuno zaustavilo dijalog i pokušaje da se dođe do sporazuma o međusobnim odnosima.

U nastavku podsećamo na sadržaj pisma koje je iz Vašingtona upućeno kosovskim liderima tog 11. februara 2019.

Pismo prenosimo u celini:

- Kao što je predsednik Tramp napisao u svom pismu iz decembra 2018, ovo je trenutak da se iskoristi mogućnost napredovanja Kosova kao stabilne, prosperitetne i bezbedne zemlje, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i preduzimanja ključnog koraka ka integraciji u evroatlantske institucije.

Donald Tramp, Liu He

Foot: Tanjug/AP

Od tada smo izražavali našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući i takse na proizvode iz Srbije i BiH, mogle ugroziti taj cilj. Te akcije podrivaju sposobnost SAD da nastave sa vama saradnju na širokom planu zajedničkih ciljeva.

Nakon što na naše zahteve za suspendovanje taksi nije obraćena pažnja, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi smo pokazali našu zabrinutost, uključujući i onu vezanu za naše partnerstvo u oblasti bezbednosti.

Za početak, odlučili smo se da odložimo planirani put na Kosovo generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Njegova poseta trebalo je da ima u fokusu bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na akcije koje je vaša vlada preduzela, a koje nisu bile od pomoći, ne bi bilo primereno da do takve posete dođe. Pažljivo ćemo posmatrati druge aspekte naše saradnje i videti da li oni treba da budu suženi.

Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Mnoge godine smo radili da bi se ostvarila budućnost u kojoj narod Kosova može da živi onako kako izabere, u miru. Kosovska borba za slobodu je osvojila maštu Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo lično uključeno u nastojanje da se izgradi budućnost za Kosovo.

Neverovatno je da nakon svega što smo zajedno učinili Kosovo toliko malo vrednuje naše prijateljstvo da ignoriše naš savet.

SAD su i dalje spremne da pomognu i podrže Kosovo da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom u čijem centru bi bilo uzajamno priznanje koje bi bilo trajno primenljivo i korisno za obe strane.

Poslednjih 20 godina, to je bio nemoguć cilj. Iako i dalje težak to je put kojim se mora proći da bi se došlo do budućnosti u bezbednosti i prosperitetu.

Naša namera je da vidimo da se Srbija, kao i Kosovo ponašaju odgovorno, da bi proces dijaloga vratili na kolosek.

Prvi korak na tom putu mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite ne možemo vratiti naše odnose na raniji nivo - navodi se u pismu.

Video: Vučić: Srbija može da razgovara o svemu ako se dođe do kompromisa

(Telegraf.rs/Kosovo Online)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    Ti isti amerikanci su im i naredili i podrzali ih da to urade nemoj da smo naivni.

  • Mihailović

    Demokratama dali silne milione i sada čekali,nadali se da će Tramp biti smenjen...sad je pitanje dali mogu još odugovlačiti do izbora koje će zbog svih okolnosti verovatno dobiti Tramp...teško se odlučiti kada im vlast u Vašingtonu govori jedno, a od bivše administracije slušaju ono šta njima odgovara...

  • Sibin

    Hahaha,sad ce neko da nam kaze da siptari prkose americi?????!!!!!placaju debelo i imaju podrsku,to i mala deca znaju!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima