Nikad jači pritisak i direktniji zahtevi SAD za ukidanje taksi: Da li je Priština saterana u ćošak?

Slučajno ili ne, ali sve se poklopilo sa zvaničnim pismom koje je administracija SAD poslala Prištini pre tačno godinu dana u kom je prvi put zahtevala da takse budu ukinute

  • 13
Kosovo Srbija takse, Amerika, Tramp Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Ap

Prethodnih desetak dana bili smo svedoci novih direktnih zahteva SAD za ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i, čini se, nikad jačeg pritiska na Albance da promene ovu odluku koja je dovela do blokade dijaloga Beograda i Prištine.

Jedno od prvih saopštenja novog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, po preuzimanju ove funkcije, bilo je da će takse biti zamenjene principom reciprociteta, kao i da počinju da pripremaju carinu za to. Reagujući na ovu izjavu izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel poručio je da se protivi merama reciprociteta, a iz Ambasade SAD u Prištini je za KTV rečeno da i Donald Tramp deli stav po tom pitanju.

Slučajno ili ne, ali sve se poklopilo sa zvaničnim pismom koje je administracija SAD poslala Prištini pre tačno godinu dana u kom je prvi put zahtevala da takse budu ukinute.

Konkretna reakcija je, ipak, izostala, a epilog su takse koje su i dalje na snazi, dijalog koji je još u blokadi, a obe strane čini se nikad dalje od povratka za pregovarački sto.

Iako stručnjaci tvrde da se politika SAD ne menja, jer neće odustati od nezavisnog Kosova, složni su u oceni da je u pitanju veliki pomak u stavu prema Srbiji, jer su prethodne administracije "forsirale ideju o nezavisnom Kosovu". Ovu tezu potvrdio je i ekspert za spoljnu politiku, bivši diplomata Zoran Milivojević, koji smatra da ove poruke SAD nedvosmisleno pokazuju odlučnost američke administracije da se dijalog obnovi i to bez uslovljavanja iz Prištine.

Zoran Milivojevic Ekspert za spoljnu politiku, bivši diplomata Zoran Milivojević, smatra da ove poruke SAD pokazuju odlučnost američke administracije da se dijalog obnovi i to bez uslovljavanja iz Prištine-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Milivojević za Tanjug kaže da je ovo bila najozbiljnija poruka koja je američka administracija uputila prištinskoj eliti i to direktno Aljbinu Kurtiju, imajući u vidu njegove stavove.

- Najvažnije iz ove poruke je to da američka administracija, zbog svojih interesa i ciljeva, ima u vidu srpski stav i polazi od toga da je skidanje taksi, definitivno bez uslovljavanja i izuzetaka, način da dve strane sednu za sto i da se dijalog nastavi - kaže Milivojević i dodaje da se ovom porukom jasno daje do znanja da SAD žele po svaku cenu da se dijalog nastavi bez uslova i to, kako navodi, pre prolećnih izbora u Srbiji.

Da je želja novog premijera privremenih prištinskih institucija, da se razgovara, dobar signal, slaže se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali smatra da taj princip ne može da se uvede, jer Beograd Kosovo ne smatra državom.

- Ako govorimo o reciprocitetu postavlja se pitanje prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština. Ne znam kakav reciprocitet i na tim osnovama napraviti - poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Prilikom stupanja na dužnost Ričarda Grenela prošle godine, Vašington je stavio do znanja da je njihov interes da do izbora u Srbiji dođe do nastavka dijaloga-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Prilikom stupanja na dužnost Ričarda Grenela prošle godine, Vašington je stavio do znanja da je njihov interes da do izbora u Srbiji dođe do nastavka dijaloga.

Iako stručnjaci tvrde da se politika SAD ne menja, jer neće odustati od nezavisnog Kosova, složni su u oceni da je u pitanju veliki pomak u stavu prema Srbiji, jer su prethodne administracije "forsirale ideju o nezavisnom Kosovu". Ono u čemu su takođe saglasni je da bi razrešenje "kosovskog čvora" bio Trampov značajni spoljnopolitički poen, naročito uoči američkih izbora, zbog čega se intezivirao pritisak na Prištinu.

- Očekivanja SAD da posle izbora u Srbiji dođe i do neke konkretne realizacije na planu normalizacije. Amerikanci ovakvim čvrstim stavom i tvrdim obraćanjem i zahtevom Kurtiju da se skinu takse potvrđuju ideju da se dijalog obnovi - ponavlja Milivojević.

On očekuje da će ovakav pristup SAD, u kojem se insistira na efikasnost i brzini, proizvesti reakciju i na strani Nemačke i u Briselu.

European Parliament building in Brussels, evropski parlament, Evropska Unija, Evropska komisija, Brisel Očekujem da će pristup SAD, u kojem se insistira na efikasnost i brzini, proizvesti reakciju i na strani Nemačke i u Briselu, rekao je Zoran Milivojević-Foto: Tanjug/AP

- Grenel će u ovome biti odlučan, i smatram da će i Berlin i Brisel morati da ubrzaju svoje aktivnosti i sigurno će morati da nađu mehanizam i prostor, kako bi se i oni uključuli i parirali američkim inicijativama i američkim namerama - zaključuje Milivojević.

Priština više puta ignorisala zahteve za povlačenje taksi

Administracija SAD poslala je pre tačno godinu dana, 11. februara 2019. godine, prvo zvanično pismo predstavnicima privremenih prištinskih institucija sa zahtevom da ukinu taksu od 100 odsto na srpske proizvode, a ta odluka Prištine i dalje je na snazi, bez jasne ideje kad će da bude poništena.

Pismo koje su SAD tada uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisali su Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Lora Kuper, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu i Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Zahtev za ukidanje takse je bio veoma jasan, kao i upozorenje da, dok to ne učine, odnosi sa kosovskim vlastima neće biti vraćeni na raniji nivo, a pominjala se i mogućnost preispitivanja drugih, ne samo bezbednosnih, oblika saradnje sa Prištinom.

Ipak, tada je izostala reakcija, zbog čega se deo javnosti i sada pita da li će ovog puta biti nešto drugačije?

Dugogodišnji novinar sa Kosova i Metohije Milivoje Mihajlović ocenjuje da Kurtijeva ideja o reciprocitetu za ukidanje taksi služi samo za to da od reciprociteta odustane i da to onda prikaže kao ustupak Vašingtonu.

Milivoje Mihajlović Dugogodišnji novinar sa Kosova i Metohije Milivoje Mihajlović ocenjuje da Kurtijeva ideja o reciprocitetu za ukidanje taksi služi samo za to da od reciprociteta odustane i da to onda prikaže kao ustupak Vašingtonu-Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

- Kurti, inače, u ovom trenutku ni ne zna šta znači reciprocitet na ukidanje taksi. Nikome to nije jasno. To je upotrebio kao političku floskulu, da bi izašao iz tamnog vilajeta u koje su građane Kosova uvele te švercerske takse - rekao je Mihajlović za Tanjug i naglasio da smatra da će novi premijer privremenih institucija u Prištini takse ukinuti iz praktičnih razloga.

Nekadašnji šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima podsetio je da su osnovne živonte namirice poskupele i do 30 odsto, što će biti dovoljan razog da Kurti građanima objasni ukidanje taksi.

- Ali, Kurti će to prikazati kao ustupak Vašingtonu. On želi da uspostavi dobre sa Grenelom, jer je osetio šta znači američka srdžba - četiri meseca nije uspeo da formira vladu, a bilo je jasno na sam dan izbora da je vlada formira - rekao je Mihajlović.

Ričard Grenel se oglasio danas ponovo o kosovskoj taksi na robu iz centralne Srbije o pomenuo je kako bi odgovorio bivšem kosovskom zvaničniku, koji je u Trampovom predlogu budžeta za sledeću godinu video najavu novca za projekte na Kosovu.

Grenel na Tviteru "ukrstio koplja" sa Veseljijem zbog taksi

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine na Tviteru je ukrstio koplja sa Kadrijem Veseljijem poručivši da će mu vrlo rado objasniti zbog čega takse moraju biti ukinute.

- Kadri, SAD zahtevaju od Kosova da ukine takse od 100 odsto - napisao je na Tviteru, a potom poručio da će mu "vrlo rado objasniti zbog čega to moraju da učine".

Video: Grenel: Ukinite takse, od BG ću tražiti da prekine lobiranje

(J.N./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    11. februar 2020 | 16:39

    AMERICKA FARSA !!!

  • Dend

    11. februar 2020 | 17:11

    Nije lepo se smejati nikom u lice pa ni Amerima ali moram da ih pitam jel oni stvarno misle da im neko veruje u priču o ukidanju šiptarskih taksa i njihovoj "nemoći" da nateraju Šiptare ?

  • mitque

    11. februar 2020 | 18:05

    Укидање такси ће бити први позитиван корак ка прогресивнијим преговорима са Приштином, али до коначног решења пут је још вема далек и неизвестан.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA