≫ 

Kurti poziva Tačija na sastanak o dijalogu Beograda i Prištine

Kurti tvrdi da će on kao premijer voditi prištinsku stranu u razgovorima sa Beogradom, u nastojanju da se postigne konačni mirovni sporazum

  • 2
Hasim Taci, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti rekao je da o dijalogu sa Beogradom treba da razgovara sa predsednikom privremenih institucija, Hašimom Tačijem.

- Trebalo bi da bude sastanak na kojem ćemo postaviti ove stvari, jer ne možemo dozvoliti da država Kosovo, koja je toliko napadnuta, ima neusklađene glasove - kazao je sinoć Kurti u emisiji Rubikon na KTV, prenosi portal Kosovo Onlajn.

- Pošto se do sada nismo sreli, pozivam predsednika da se sastanemo da bismo se dogovorili o svim međunarodnim procesima. Na kraju krajeva, čak i pismo (predsednika SAD Donalda) Trampa Tačiju zahteva jedinstven glas - rekao je Kurti, preneo je ovaj portal.

Kurti tvrdi da će on kao premijer voditi prištinsku stranu u razgovorima sa Beogradom, u nastojanju da se postigne konačni mirovni sporazum.

Izrazio je spremnost da razgovara sa zvaničnicima Beograda, bez obzira na to, kako je naveo, da li se zvanični Beograd "izvinjava za genocid na Kosovu ili ne".

Kurti je rekao da treba sagledati okvir u kome će se odvijati dijalog i ocenio da aktuelna Vlada Srbije "nema legitimitet za ponovno pokretanje dijaloga".

- Istinski dijalog za rešavanje problema ne vidim da može biti sproveden bez legitimiteta Vlade Srbije, jer će tamo tek biti izbori - rekao je Kurti.

Kaže da je prihvatio trenutnu zastavu tzv. Kosova, ali da nije krio želju da je promeni.

Aljbin Kurti Kurti napominje da je još 2006. upozoravao da tzv. Kosovu ne treba nezavisnost samo na papiru - Foto: Tanjug/AP

Kurti napominje da je još 2006. upozoravao da tzv. Kosovu ne treba nezavisnost samo na papiru.

- Rekao sam da i Vojvodina ima zastavu, ali to ne znači da ste država. Kada je postavljena kosovska zastava, vođeni su bili idejom veće nezavisnosti od Albanije nego od Srbije. Tokom našeg mandata postojaće državna komisija koja će održavati sastanke u Prištini i u Tirani. Ne isključujemo referendum, ako se jednoga dana približimo - zaključio je Kurti.

"Mini šengen" je namera Srbije da stvori 4. Jugoslaviju

Kurti je izjavio da je "mini Šengen" srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju i smatra da takva ideja predstavlja opasnost.

- Balkanski "mini Šengen" nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog - kazao je sinoć Kurti u emisiji "Rubikon" na KTV.

On nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog "mini Šengena", ali navodi da je malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu, preneo je portal Kosovo Onlajn.

- Moramo da razgovaramo o svemu u Vladi Kosova. Moramo da sačekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću razviti neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak - rekao je on.

Aljbin Kurti Kurti je uveren da bi albanski "makro Šengen" mogao da se implementira vrlo brzo - Foto: Tanjug/AP

Uveren je, međutim, da bi albanski "makro Šengen" mogao da se implementira vrlo brzo.

- Albanski "makro Šengen" podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski "mini-Šengen" je ideja koja nije sprovedena, dok albanski "makro Šengen" može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde, sem prema Berlinskom procesu - rekao je Kurti.

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da američki diplomata "ima puno energije i nije zlonameran", ali da su pitanja na Balkanu i odnosi Beograda i Prištine osetljivi.

Ponavlja da je pokazao spremnost da ukine takse, ali nakon uspostavljanja principa reciprociteta.

- Preciziraćemo šta je reciprocitet. Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi moglo da postupi i Kosovo, tako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione jer nemamo ugovor o drumskom prevozu - naveo je Kurti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA