Čestitka na izboru ili zahtev za hitno ukidanje taksi? Šta tačno piše u Pompeovom pismu Kurtiju

- Sada je trenutak za postizanje sporazuma sa Beogradom - smatra Pompeo

  • 2
Majk Pompeo, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Prištinski mediji objavili su danas da je američki državni sekretar Majk Pompeo uputio pismo premijeru privremenih institucija u Prištini, Aljbinu Kurtiju. Pojavljuju se, međutim, dve verzije pisma, u jednom mu samo čestita na izboru, a u drugom traži ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Gazeta ekspres.

Majk Pompeo je u pismu naveo da je sada trenutak za postizanje sporazuma sa Beogradom.

Pismo, Mike Pompeo, Albin Kurti Pismo Majka Pompea - Foto: klankosova.tv

- Čestitam građanima Kosova na uspešnim i demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje vlade i radujemo se postizanju zajedničkih ciljeva kao što su ekonomski rast, vladavina prava i normalizacija odnosa sa Srbijom - navedeno je u pismu.

Ističe se i da je došlo vreme za normalizaciju odnosa sa Beogradom, koja će biti fokusirana na međusobno priznavanje, što je, navodi se, od krucijalne važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova.

- Sjedinjene Države biće uz vas tokom ovog procesa - poručio je Pompeo.

Ističe se da Vašington očekuje od Kurtija da ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i da to treba da bude prioritet.

Pismo, Mike Pompeo, Albin Kurti Verzija posma koju je objavila kancelarija za medije prištinske vlade - Foto: klankosova.tv

- Ukidanje takse na proizvode iz Srbije i BiH omogućiće stranama da sednu za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da će to biti vaš prioritet i da ćete iskoristiti ovaj momentum koji su stvorila pisma o namerama o uspostavljanju avionske i železničke linije između Prištine i Beograda - navedeno je u pismu Pompea.

U saopštenju koje je, međutim, objavila kancelarija za medije prištinske vlade, ne spominje se da je Pompeo tražio ukidanje takse.

- Državni sekretar je u pismu čestitao narodu Kosova na uspešnim i demokratskim izborima, i pozdravio formiranje kosovske vlade, u nadi da će blisko sarađivati u postizanju zajedničkih ciljeva, poput vladavine prava i normalizacije odnosa sa Srbijom - navodi se u saopštenju iz Kurtijevog kabineta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    13. februar 2020 | 13:48

    Spanska serija!!!!!!!

  • Milorad Vujicic

    14. februar 2020 | 08:06

    Kosovo je Srbija.Pompeo i ostali u Americi da se vrate u high school da uce malo o istoriji ,istini.Svi Srbi su Asange,istina na videlo.Dosta podrzavanja terorizma u svetu od Amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA