• 7

EU pozdravila potpisivanje pisma o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između BG i PR

- Svi koraci koji pomažu dijalogu su dobrodošli i važan su doprinos uslovima za konačni uspeh u koji EU veruje i na kome radi - kazao je portparol EU

  • 7

EU je pozdravila dogovore o obnovi železničkog saobraćaja i završetku auto puta između Beograda i Prištine i potpisivanje pisama o namerama, ali i potvrdila svoju nepromenjenu poziciju glavnog posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane.

- Svi koraci koji pomažu dijalogu su dobrodošli i važan su doprinos uslovima za konačni uspeh u koji EU veruje i na kome radi - kazao je portparol EU Peter Stano.

Stano je na konfrenciji za medije u Briselu naglasio da je potpisivanje pisama o namerama u Mihenu dobrodošlo i da EU čeka da vidi i njihovu implementaciju.

On je istovremneo odbacio navode albanskih novinara o tome da su SAD kao posrednici u potpisivanju dogovora o transportu i infrastrukturi između Beograda i Prištine preuzele ulogu glavnog posrednika, a dijalog o normlaizaciji odnosa preselile iz Brisela u Berlin.

Portparol EU kazao je da postoje jasne linije i odluke koje određuju ulogu EU i šefa diplomatije EU u dijalogu Beograda i Prištine i da se to ne menja.

- Mi smo tu kada je bitno da ispratimo dve strane u procesu normalizacije odnosa, a sada je bitno da se dijalog nastavi i prekine status quo. Za nas proces nisu simbolični gestovi i razgovori već konkretan posao na terenu - kazao je Stano.

U Briselu naglašavaju da se ništa nije promenilo i u partnerskoj saradnji EU i SAD na zajedničkim ciljevima i vrednostima na Zapadnom Balkanu.

Podseća se na činjenicu da su o nastavku tog partnerstva nedavno razgovarali šef diplomatije EU Đozep Borelj i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

- Ne radi se tu o takmičenju ko će da učestvuje na potpisivanju, već se radi na postizanju rezulatat koje želimo -  kazao je Stano.

Peter Stano

- Uloga EU je sveobuhvatna - kazao je Stano - Printskrin: Youtube/ABC News Albania

U Evropskoj komisji podsećaju da je angažman EU sa Zapadnom Balkanom dugoročan i stabilan i da se ne može dovesti u pitanje zbog ne prisustvovanja EU zvaničnika na popisivanju neog dokumenta.

Portaprol EU je albanske novinare podsetio na decenijiski rad i ulaganja EU u regionu sa konačnim i zajedničkim ciljem ulaska ZB u EU.

- Uloga EU je sveobuhvatna - kazao je Stano, a u Briselu dodaju da se svakodnevno na različitim nivoima, pa i na onim najvišim, održavaju kontakti EU sa Beogradom i Prištinom, ali i drugim partnerima a u vezi s nastavkom dijaloga o normalizaciji odnosa

U tom smislu pominju se susreti koje je šef diplomatije EU Žosep Borel imao sa liderima u Beogradu i Prištini, a sa kojima će se ovog vikenda ponovo sastati konferenciji u Minhenu i večeri u Briselu.

- Visoki predstavnik EU je odlučan u cilju ponovnog pokretanja dijaloga. Mi možemo da pomognemo, ali ne i da ih guramo na silu. Sve zavisi od želje dve starne za napretkom i kompromisom - zaključio je Stano.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    Vaaooo koji napredak Amera, divno sad ko god pozeli moze da leti ili da se vozika vozom na Kosmet. Roba odavno na ovakvim kratkim relacijama ne ide avionima i vozovima vec kamionima, za ekonomiju ovaj "Velicanstveni sporazum" nebitan.

  • Montenegro

    Ovaj put pošaljite normalan voz. Nemojte da se brukate kao prošli put da vam ne daju da udjete na Kosovo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima