• 0

JAVNE NABAVKE: Kuriri voze "mercedese", tenderi "po dogovoru"

Sve učestalija praksa u brojnim državnim institucijama je sklapanje poslova direktnom pogodbom sa "prijateljskim" firmama

  • 0

U brojnim javnim preduzećima sve je češća praksa da se javne nabavke realizuju "pregovaračkim postupcima", koji demotivišu konkurenciju i stvaraju pogodno tlo za korupciju. Takođe, problem sa javnim nabavkama je i to što ih niko ne kontroliše, pa se događa da kuriri u pojedinim institucijama voze automobile marke "mercedes".
Političari se oko ministarskih fotelja uglavnom lako dogovore, ali kada na red dođu javna preduzeća, sledi prava političko - partijska otimačina. Kako piše dnevni list "Blic", javna preduzeća su postala leglo korupcije jer u njima ima najviše para koje služe za finansiranje stranaka i njihovih lidera.

Saša Varinac, koji je devet godina radio u Upravi javnih nabavki, kaže za ovaj dnevni list da oni to rade vrlo vešto, tako što postave diskriminatorske uslove i kriterijume na koje mogu da odgovore samo odabrani.
- Postoji podatak da su od svih javnih nabavki 46 odsto pregovarački postupci. Sklapaju se direktnom pogodbom, što je zaista veliko ograničenje za konkurenciju i nedopustiva praksa. Niko se ne bavi time da li se zaključeni ugovor poštuje, ili je u međuvremenu došlo do izmene cene, uslova ili rokova. Takođe, predmet kontrole nije ni svrsishodnost nabavke, pa tako postoji slučaj da je za kurirsku službu kupljen "mercedes" od 1.000 kubika, a za to je dovoljan i običan "jugo" - kaže Varinac.
Do novca se dolazi najčešće preko javnih nabavki u kojima poslove dobijaju "prijateljske" firme. Naravno, postoje i drugi sistemi, poput zapošljavanja partijskih članova.
Državna revizorska institucija samo u 2011. godini otkrila je neregularnosti u postupcima javnih nabavki u Srbiji u vrednosti od oko 800 miliona evra. U međuvremenu, opalo je i poverenje privatnika u javni sektor.
- Od 2003. godine, kada je usvojen Zakon o javnim nabavkama, na tendere se u početku prijavljivalo u proseku osam ponuđača. Danas se taj broj sveo na jedva tri jer znaju da nemaju šta da traže na tenderima gde su već unapred izabrani dobitnici - kaže Dobrašinović.
(M. S. / Izvor: Blic)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima