JAVNE NABAVKE: Kuriri voze "mercedese", tenderi "po dogovoru"

Sve učestalija praksa u brojnim državnim institucijama je sklapanje poslova direktnom pogodbom sa "prijateljskim" firmama

  • 0

U brojnim javnim preduzećima sve je češća praksa da se javne nabavke realizuju "pregovaračkim postupcima", koji demotivišu konkurenciju i stvaraju pogodno tlo za korupciju. Takođe, problem sa javnim nabavkama je i to što ih niko ne kontroliše, pa se događa da kuriri u pojedinim institucijama voze automobile marke "mercedes".

Političari se oko ministarskih fotelja uglavnom lako dogovore, ali kada na red dođu javna preduzeća, sledi prava političko - partijska otimačina. Kako piše dnevni list "Blic", javna preduzeća su postala leglo korupcije jer u njima ima najviše para koje služe za finansiranje stranaka i njihovih lidera.

Saša Varinac, koji je devet godina radio u Upravi javnih nabavki, kaže za ovaj dnevni list da oni to rade vrlo vešto, tako što postave diskriminatorske uslove i kriterijume na koje mogu da odgovore samo odabrani.

- Postoji podatak da su od svih javnih nabavki 46 odsto pregovarački postupci. Sklapaju se direktnom pogodbom, što je zaista veliko ograničenje za konkurenciju i nedopustiva praksa. Niko se ne bavi time da li se zaključeni ugovor poštuje, ili je u međuvremenu došlo do izmene cene, uslova ili rokova. Takođe, predmet kontrole nije ni svrsishodnost nabavke, pa tako postoji slučaj da je za kurirsku službu kupljen "mercedes" od 1.000 kubika, a za to je dovoljan i običan "jugo" - kaže Varinac.

Do novca se dolazi najčešće preko javnih nabavki u kojima poslove dobijaju "prijateljske" firme. Naravno, postoje i drugi sistemi, poput zapošljavanja partijskih članova.

Državna revizorska institucija samo u 2011. godini otkrila je neregularnosti u postupcima javnih nabavki u Srbiji u vrednosti od oko 800 miliona evra. U međuvremenu, opalo je i poverenje privatnika u javni sektor.

- Od 2003. godine, kada je usvojen Zakon o javnim nabavkama, na tendere se u početku prijavljivalo u proseku osam ponuđača. Danas se taj broj sveo na jedva tri jer znaju da nemaju šta da traže na tenderima gde su već unapred izabrani dobitnici - kaže Dobrašinović.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA