Tači o porukama iz Minhena: Priština mora povećati odgovornost za konačni sporazum

Govoreći o zahtevu da se sporazum Beograda i Prištine postigne što je pre moguće, Tači je naglasio da je dobro što je interes SAD ponovo fokusiran na to, kao i pažnja Donalda Trampa, Majka Pompea i Ričarda Grenela

  • 7

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači ponovio je da su u Minhenu dobili jasne poruke da Kosovo mora povećati odgovornost za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, sa posebnim naglaskom na okončanje dijaloga uz obostrano priznanje, piše Koha.

Tači je naglasio da partnerstvo sa SAD i EU treba da se nastavi dodajući da taj trenutak treba iskoristiti za Kosovo kako bi se dobila podrška za viznu liberalizaciju i članstvo u međunarodnim organizacijama.

- Poruke svih svetskih lidera u Minhenu u vezi sa Kosovom bile su da se održi partnerstvo Kosova sa EU, NATO-om i posebno sa SAD. Ovo partnerstvo se održava samo odgovornim ponašanjem, izgradnjom građanske demokratije, produbljivanjem reformi i korektnim delovanjem sa svim našim susedima. Ohrabruje me ono što smo ovde razgovarali o Kosovu na sastancima sa svim ličnostima, uključujući i one koji su u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova - rekao je Tači.

Govoreći o zahtevu da se sporazum Beograda i Prištine postigne što je pre moguće, Tači je naglasio da je dobro što je interes SAD ponovo fokusiran na to, kao i pažnja Donalda Trampa, Majka Pompea i Ričarda Grenela.

- Sa svima sa kojima sam razgovarao u Minhenu, rečeno mi je da je potrebno povećati odgovornost i spektar političke saranje sa SAD kako bi se postigla finalizacija sporazuma između Kosova i Srbije, što podrazumeva uzajamno priznavanje - rekao je Tači i dodao da " šansu treba iskoristiti”.

- Ako je iskoristimo, dobićemo decenije ekonomskog razvoja, ako je ne iskoristimo ostaćemo povređeni i izolovani od međunarodne zajednice, bez ekonomskih, političkih, diplomatskih koristi, novih priznanja ili članstva u međunarodnim organizacijama - naglasio je kosovski predsednik.

Evropska komisija, zastave EU Posle Minhena Tači je rekao da će otputovati u Brisel, gde će prisustvovati prvom sastanku lidera Evropske unije sa liderima Zapadnog Balkana-Foto: Tanjug/AP

Rekao je da će iz Minhena otputovati u Brisel, gde će prisustvovati prvom sastanku lidera Evropske unije sa liderima Zapadnog Balkana.

- Kosovo će biti predstavljeno i razgovaraće se o daljim koracima, kako o liberalizaciji viznog režima, tako i o mogućnostima za bližu saradnju sa svima - rekao je Tači.

Na kraju je naglasio da put Kosova ka evrointegracijama treba da bude u koordinaciji sa SAD i Evropskom unijom.

- Liberalizacija viznog režima trebalo bi da se dogodi i ni pod kojim uslovima ne bi se trebali gubiti izgledi za članstvo u INTERPOL-u ili Unesko-u. Bez koordinacije sa Vašingtonom i Briselom, Kosovo je ozbiljno ugroženo u procesu dobijanja vizne liberalizacije i članstva u međunarodnim organizacijama - zaključio je Tači.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. februar 2020 | 11:50

    Postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom jeste vracanje Kosova Srbiji i mi se tu sa tobom slazemo treba to ubrzati dosta ste ga dugo eksplatisali.

  • Istina

    16. februar 2020 | 11:09

    Nikada vas nece srbija priznati,ni po koju cenu.Oteto je prokleto.

  • KM 1

    16. februar 2020 | 11:21

    Nešto treba da se uradi ali samo ono što je moguće,nemoguće je iza nas i prošlost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA