≫ 

Brnabić: Još nije doneta odluka da li će Srbija iskoristiti novu metodologiju proširenja EU

- Očekujemo jednu dobru analizu, da vidimo šta su prednosti, a šta bi mogle da budu opasnosti - rekla je Brnabić

  • 36
Ana Brnabić FOTO: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, PREDRAG VUCKOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da još nije doneta odluka da li će Srbija iskoristiti novu metodologiju proširenja EU ili će nastaviti po starom.

Brnabić je novinarima u Briselu kazala da su predsednik Aleksandar Vučić i ona više za novu metodologiju, dok je, kako kaže, ministarka Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije opreznije što je, dodaje, prirodno.

- Očekujemo jednu dobru analizu, da vidimo šta su prednosti, a šta bi mogle da budu opasnosti. Uskoro ćemo doneti novu odluku. Meni deluje da je nova metodologija mnogo jasnija, mnogo direktnija. Ima nekih mana, na primer, ako ne idete dovoljno brzo u reformama ili ne implementirate reforme koje su vam priznate, onda možete čak da idete unazad - rekla je Brnabić.

Videćemo šta je pametnije za zemlju, poručila je premijerka i dodala da je šefici EK Ursuli fon der Lajen na današnjem sastanku zahvalila na novoj metodologiji.

- Nova metodologija nudi jasniju perspektivu preko klastera, odnosno grupe poglavlja koja se zajedno pregovaraju. Nudi i značajniju finansijsku podršku kako bi pomogli da se sprovedu reforme, što bi nam značilo, To ćemo videti u Zagrebu na Samitu - rekla je Brnabić.

Sastanak sa Varheljijem

Pored toga što je predstavljala Srbiju na donatorskoj konferenciji, premijerka se sastala sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a imala je i radni ručak sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Brnabić je ocenila da su ti razgovori bili jako dobri i istakla da su svi pohvalili napredak Srbije.

BRNABIC VARHELJI SASTANAK Brnabić je ocenila da su ti razgovori bili jako dobri i istakla da su svi pohvalili napredak Srbije - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Sa predsednikom Evropskog parlamenta smo se dogovarali da odmah nakon izbora poseti Srbiju i novi saziv parlamenta, što je dosta dobro za našu dalju evropsku perspektivu. Sa predsednikom EK je bio jako konkretan razgovor oko napretka Srbije i posvećenosti nove Evropske komisije agendi proširenja - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije kaže da je zahvalila šefici Evropske komisije koja je, navodi, otvoreno pričala o tome koliko je Zapadni Balkan važan za EU i koliko je važna agenda proširenja.

Kako ističe, nova EK će nastaviti da insistira na tome da bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna.

Dva miliona evra donacije za Albaniju

Srbija će donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za saniranje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da je to i poruka za zajedničku budućnosti i drugačije odnose.

Ana Brnabić - Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na ''mini šengen'' inicijativu - rekla je premijerka - FOTO: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, PREDRAG VUCKOVIC

Brnabić je novinarima u Briselu, gde je organizovana Mejdunarodna donatorska konferencija "Zajedno za Albaniju", kazala da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu.

- Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na ''mini šengen'' inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve građane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja - rekla je Brnabić.

"Investicioni plan EU konkretna podrška za ZB"

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas u Briselu da je optimista po pitanju nove Evropske komisije, jer je predstavila novu metodologiju i investicioni plan za Zapadni Balkan koji predstavlja konkretnu podršku za dalje napredovanje ka Evropskoj uniji.

Brnabić je kazala da će investicioni plan biti predstavljen na Samitu u Zagrebu, navodeći da će mnogo značiti za sve građane Srbije.

- Ako razgovaramo o regionalnom povezivanju i stabilnosti, jedna od osnovnih stvari je infrastrukturno povezivanje. To je izuzetno skupo, a Srbija je napravila jedan napor u prethodnim godinama da uloži velika sredstva, posebno u koridore i auto-puteve - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Brnabić je kazala da će investicioni plan biti predstavljen na Samitu u Zagrebu, navodeći da će mnogo značiti za sve građane Srbije - FOTO: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, PREDRAG VUCKOVIC

Premijerka je podsetila da je završen koridor 10, tako da, kako kaže, danas preko Srbije od Mađarske i Hrvatske do Bugarske i Severne Makedonije postoji kompletan auto-put.

Gradi se, navela je, i koridor 11, a očekuje i da krajem godine započne izgradnja auto-puta ka Prištini, Tirani i luci Drač.

- Paralelno sa tim treba da ide i povezivanje železnicom. Sve je to izuzetno skupo. Ukoliko bismo za to dobili veću finansijsku podršku od EU kroz investicioni plan, to bi bilo fantastično i nama bi bi omogućilo da se razvijamo brže - rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da investicini plan treba da se odnosi i na energetiku i zaštitu životne sredine.

Ana Brnabić Brnabić je dodala da investicini plan treba da se odnosi i na energetiku i zaštitu životne sredine - FOTO: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, PREDRAG VUCKOVIC

- To je podrška koju možemo da očekujemo, ali videćemo u Zagrebu. To je nešto o čemu smo mi pričali - kazala je Brnabić.

Kako je rekla, nada se da je to jedan novi početka, ne samo za Srbiju, već za ceo Zapadni Balkan.

Brnabić je kazala da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za dalji ekonomski razvoj i da se Srbija zalaže za otvaranje poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Primetila je i da postoji podrška "mini Šengenu" i to je, kaže, jasna poruka svima u regionu da se priključe, a vrata su otvorena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • meda

    18. februar 2020 | 09:05

    Srbiaj uspešno sprovodi reforme

  • Marko

    17. februar 2020 | 17:55

    Mora da se izvrši analaiza za i protiv.Odluka mora mirne glave da se donese.

  • Ana

    18. februar 2020 | 08:25

    Srbija uspesno sprovodi reforme i promene se osete.Samo napred!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA