Šta Srbija čini da ubrza reforme i evrointegracije

Na svaki evro koji dobijemo od EU, neka članica dobije šest, a bez investicija nema napretka u evrointegracijama

  • 2
Srbija, Evropska Unija, EU Ilustracija: Nikola Jovanović

Osim pregovora o članstvu, politika Evropske unije prema Srbiji trebalo bi da obuhvati i evropski investicioni paket koji bi mogao da ubrza put regiona ka evropskoj porodici. Francuski predsednik delimično je izmenio rigidan stav o perspektivi Zapadnog Balkana. To su neke od tema koje pokreću polemiku u Srbiji šta mi činimo da ubrzamo reforme i evrointegracije?

Kako da napredujemo u evrointegracijama, kad na svaki evro koji dobijemo od EU, neka članica dobije šest. Bez investicija nema napretka u evrointegracijama, svestan je i francuski predsednik Makron, ali one nisu alternativa za članstvo, piše RTS.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da bez članstva u EU nemate tu vrstu poverenja zapadnih investitora koje imaju članice EU.

- Znači, postoji mnogo veće poverenje prema njima i zato mi koliko god da imamo visoke stope rasta u odnosu na susede, ne možemo da stignemo Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, jer su u povoljnijem položaju nego mi - kaže Zečević.

Analzirajući sedam oblasti, i reforme za najvažnija poglavlja, upadljivo je da još čekamo političku odluku za ulaz u Svetsku trgovinsku organizaciju. S nultom tolerancijom na uvoz genetski modifikovanih proizvoda, bolno nam je poglavlje 30.

Slobodan Zecevic Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da bez članstva u EU nemate tu vrstu poverenja zapadnih investitora koje imaju članice EU - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ono što je pristup koji bi mi trebalo da primenimo odgovarajući na brige građana - da ukinemo apsolutnu zabranu, ali uvedemo sistem kontrole koji bi bio veoma efikasan, i koji bi suštinski odgovorio na brige građana. Međutim, ono što smo mi dobili jeste velika politizacija ovog pitanja - kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Šta nas koči kod poglavlja 5 i 32, koja se tiču javnih nabavki i finansijske kontrole?

- Ako imamo dužnost preuzetu da do 2017. uskladimo propise sa novim direktivama u oblasti javnih nabavki i javno privatnih partnerstava, a onda do 2019. to uradimo samo za javne nabavke, a ne i za javno privatna partnerstva - onda vrlo je teško govoriti o tome da postoji neka stvarna politička volja da se reforme izvedu onako kako je bilo predviđeno u ovim oblastima - smatra Nemanja Nenadić iz "Transparentnost Srbija".

Evropska Unija, Srbija, EU, zastave Evropske Unije i Srbije Analzirajući sedam oblasti, i reforme za najvažnija poglavlja, upadljivo je da još čekamo političku odluku za ulaz u Svetsku trgovinsku organizaciju - Foto: Marko Jovanović

Do izbora zakazanih 26. aprila punimo četiri godine stabilnosti važnih za reforme, ali ključ pristupanja, kažu eksperti, u rukama je zemalja kandidata.

- Predložena nova metodologija pristupanje Uniji treba da učini relevantnijim, efektivnijim i kredibilnijim, ali na kraju ni od čega ne zavisi toliko, koliko od političke volje - kaže Maks Brendle direktor Fondacije Fridrih Ebert.

Za razliku od primera Albanije koja kaska za Srbijom, imamo manjak evroentuzijazma, utisak je eksperata koji su analizirali učinak u evrointegracijama za mandata aktuelne Vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. februar 2020 | 09:36

    NEUPOREDIVO BI BOLJE ZIVELI DA NAS BRISEL NE UCENJUJE I DA NISMO NA MRTVACKOM EU PUTU !!! 2 DECENIJE LAZI I PRAZNIH OBECANJA A U SVETU SU U TOM VREMENU NIKLI VISEMILIONSKI GRADOVI ZA 22 VEK!!! SRBIJA KASKA KO COPAVI KONJ!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA