≫ 

Ambasador Srbije u Pekingu: Srbija pruža veliku podršku Kini

On je istakao da Srbija sada, kao i ubuduće, stoji na raspolaganju Kini i pomaže koliko god je to u mogućnosti naše države

  • 2

Ambasador Srbije u Pekingu, Milan Bačević u intervjuu za Kineski međunarodni radio iskazao je poštovanje prema kineskoj državnoj administraciji i njenim građanima zbog načina na koji se bori sa velikim problemom koji je nastao proteklih par nedelja, kada je ovu državu pogodila epidemija koronavirusa.

On je istakao da Srbija i sada, kao i ubuduće, stoji na raspolaganju Kini i pomaže koliko god je to u mogućnosti naše države.

Srbija je mala zemlja, ali u ovom trenutku pruža maksimalnu podršku Kini ne samo verbalnu već i u pružanju pomoći u onoj meri koliko je to moguće. Mi ćemo pratiti i dalje šta se događa sa virusom, ne ispuštajući iz vida da je naša obaveza da svakodnevno radimo, da ohrabrujemo kineske građane i državljane da smo uz njih i da će to tako ostati i ubuduće - rekao je Bačević.

On je kazao i da to što je Kina uradila nakon identifikacije virusa izaziva fascinaciju i divljenje čitavog čovečanstva, jer to što je Kina za tako kratko vreme uspela da uradi mnoge zemlje sveta ne bi mogle, naveo je ambasador.

- To pokazuje nivo patriotizma građana koji žive u Kini koji vole svoju zemlju, poverenje građana koje rukovodi svim operacijama u ovoj borbi. To govori o spremnosti kineskih zdravstvenih radnika, naučnih instituta koji se bave virusololgojiom, sve u svemu ta borba je počela da daje rezultate i davaće ih, ja sam siguran, sve intenzivnije u narednim danima. A, da je to tako potvrđuje i činjenica da je pre dva ili tri dana konstatovano da je broj izlečenih veći od broja novozaraženih ili inficiranih bolesnika - kazao je on.

Ambasador je u intervjuu primetio i da to kako se Kina bori sa koronavirusom ne bi mogla ni jedna druga država.

- U toj svojoj borbi Kina je čitavom čovečanstvu pokazala dobru društvenu organizaciju i visok nivo svesti svojih građana. Kina je uspela da za 7-8 dana izgradi nove bolničke centre u kojima su smešteni pacijenti što nije pošlo za rukom ni jednoj drugoj zemlji na svetu. Isto tako, kineski zdravstveni radnici dobijaju pohvale od međunarodne zdravstvene organizacije i svih dobronamernih država. Neki pomažu više, neki manje, ali ovo je pravo vreme da se pokaže ljudska solidarnost i visok stepen razumevanja za probleme sa kojima se Kina trenutno suočava - ističe on.

Milan Bačević Ambasador je u intervjuu primetio i da to kako se Kina bori sa koronavirusom ne bi mogla ni jedna druga država - Foto: Tanjug/Miloš Jelisavljević

Bačević se osvrnuo i na nekorektan odnos pojedinih država prema kineskim državljanima i apelovao na svetsku javnost da objektivno informiše javnost o događajima u Vuhanu.

- Posebno bih želeo da apostrofiram nekorektan odnos pojedinih svetskih medija o problemu sa kojima se suočavaju građani grada Vuhana. Neobjektivno informisanje, širenje panike i straha proizvelo je negativne reakcije i negativan odnos pojedinih građana u inostrantvu prema kineskim državljanima koji su se tamo zatekli. Ja apelujem na svetsku javnost da objektivno informiše o događajima u Vuhanu, o događajima u Kini jer virus je iznenadna pojava. I niko ne može da isključi mogućnost da će se neki novi virus pojaviti u nekoj od tih država koje u ovom trenutku ne pokazuju dovoljno razumevanja za probleme sa kojima se Kina suočava - rekao je on.

Ambasador Srbije u Pekingu pohvalio je i odnos kineskog državnog rukovodstva zbog odnosa prema kako kineskim, tako i stranim državljanima koji su se zatekli na teritoriji gde epidemija koronavirusa hara.

- Naravno, kinesko državno rukovodstvo koje rukovodi ovom operacijom je potpuno svesno ozbiljnosti situacije i to rukovodstvo i zdravstveni radnici, i svaki kineski građanin i državljanin pokazuje visok nivo svesti na taj način što u istu ravan stavljaju i strane građane u Kini. Podjednako su zaštićeni i strani državljani kao i kineski državljani i to je nešto što je veoma pohvalno i za šta možemo da uputimo pohvale - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prijatelj Kine

    20. februar 2020 | 18:16

    Svi smo uz Kineski narod i verujemo da ce ovaj problem Kina resiti u skoro vreme. Kineski prijatelji da znate Srbski narod je uz vas i mi verujemo u vase rukovodstvo vase znanje i disciplinu koju ste pokazali svetu u ovim teskim vremenima. Bog da vas cuva veliki prijatelji.

  • Дејан Младеновић

    21. februar 2020 | 01:37

    Тако треба и то максимална помоћ за Кинеске пријатеље

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA