DSK i Samoopredeljenje u sukobu: Mustafa traži ukidanje taksi bez reciprociteta, Kurti ne odustaje

Iako je njegov stav u suprotnosti sa stavom premijera Aljbina Kurtija, koji insistira na uvođenju reciprociteta, Mustafa očekuje dobru saradnju s njegovim Pokretom Samoopredeljenje u vladi

  • 1
Aljbin Kurti, Isa Mustafa Foto: Monika Skolimowska/AFP/Profimedia, Tanjug/AP

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK), članice vladajuće koalicijeu Prištini, Isa Mustafa izjavio je takse na srpsku robu treba da budu ukinute bez uvođenja reciprociteta, jer je to uslov za nastavak dijaloga o sporazumu sa Srbijom, što traže SAD i Evropska unija. S druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne odustaje od svoje ideje o ukidanju taksi, ali uz reciprocitet.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Mustafa je u objavi na Fejsbuku dodao da je taksa nevažan instrument pošto SAD garantuju da neće biti razmene teritorija između Kosova i Srbije i istakao da je, politički gledano, partnerstvo sa SAD važnije od svega.

Iako je njegov stav u suprotnosti sa stavom premijera Aljbina Kurtija, koji insistira na uvođenju reciprociteta, Mustafa očekuje dobru saradnju s njegovim Pokretom Samoopredeljenje u vladi.

Kurti je u četvrtak izjavio je da će analizirati preporuke, a potom doneti odluku o ukidanju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz centralne Srbije, uz mere reciprociteta koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača, preneli su prištinski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Agroni

    22. februar 2020 | 21:41

    Pa reciprocitet nije tolko strasno na primer kad putujemo sa decom kroz srbiju treba ti redeni izvod I ekstra papire da si usao u srbiju I teba te papire da predas kad izades, da cekas po 2i vise sata na granicu i puno druge stvari ko stosu diplome vozacke i t d.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA