Priština osnovala radnu grupu koja razmatra ukidanje takse

Tim od devet članova trebalo bi da iznese preporuke kako izbeći prepreke, shodno tome i da da preporuku da li treba ukinuti taksu na srpske proizvode

  • 1
Zgrada Vlade i Skupštine Prištine Foto: TANJUG/AP/ TANJA VALIC

Ministarstvo ekonomije u Prištini formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi u Prištini preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.

Tim od devet članova trebalo bi da iznese preporuke kako izbeći prepreke, shodno tome i da da preporuku da li treba ukinuti taksu na srpske proizvode, piše Gazeta ekspres, prenosi Kosovo onlajn.

Na osnovu dokumenta do kojeg je došla prištinska televizija T7, tim čine predstavnici Ministarstva trgovine u Prištini iz različitih odeljenja ovog ministarstva a koji takođe učestvuju u kosovskoj Agenciji za carinu, hranu i veterinarstvo.

Takođe su u ovu grupu uključeni i predstavnici preduzeća. kosovske Privredne komore, Klub proizvođača i Poslovna komora su tri tela koja prenose i zastupaju glas kosovskih preduzeća.

U grupi ne učestvuju predstavnici Američke privredne komore iz Prištine. Iz ove komore su rekli za televiziju T7 da će njihovi stavovi morati da se čuju.

- Uprkos našem različitom stavu o pitanju takse, Američka privredna komora veruje u važnost raznolikosti mišljenja i ideja o kojima bi trebalo da se raspravlja u okviru tih tela -  kaže Arijan Zeka iz Američke privredne komore u Prištini.

- Tokom protekle nedelje imali smo sastanak i sa premijerom i sa ministrom ekonomije, na kojem smo saopštili ono što je već javni stav Američke komore o važnosti neometane trgovine između zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i puna ekonomska integracija celog regiona - poručio je Zeka.

Iz ministarstva ekonomije u Prištini kažu da su u stalnim razgovorima sa Američkom privrednom komorom.

- Ministar se takođe sastao sa predstavnicima američkih, britanskih, slovenačkih, italijanskih i austrijskih komora i udruženja koji štite interese preduzeća. Američka komora je, dakle, deo konsultacija sa ministrom - rekao je Getoar Mjeku, savetnik ministrke ekonomije.

Nije poznato kada će taj tim završiti svoj posao koji podrazumeva ispitivanje trgovinskih barijera.

- Nisam obavešten o rokovima, ali ministar i radna grupa posvećeni su pažljivom razmatranju i davanju dobre preporuke Vladi Kosova - naveo je Mjeku.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su u sporazumu o koalicionoj vladi predvideli da će taksa od sto odsto na srpske proizvode biti zamenjena merom reciprociteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logika

    25. februar 2020 | 13:50

    Jel da, pušti takse inače ako dođe virus, srbi mora da nas leče u Srbiju, inače gotovi smo svi. 😁😎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA