≫ 

Očekujem da Priština ukine takse: Pompeo Tačiju u Vašingtonu postavio jasan zahtev

Pompeo je ukazao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obeju zemalja"

  • 5
Hašom Tači, SAD, Majk Pompeo Printscreen: Facebook/Hashim Thaçi

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači sastao se u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom s kojim je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, saopštila je portpalorka Stejt departmenta, Morgan Ortagus.

Pompeo je ukazao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obeju zemalja".

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio "snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu".

"Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namerama za uspostavljanjem vazdušnog i železničkog saobraćaja i autoputeva između Beograda i Prištine", navela je Ortagus u svom saopštenju.

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbeđivanja bolje budućnosti.

"Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom fejsbuk profilu napisao:

"Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvek bude ukjlučena u humanitarne i mirovne misije u svetu, ajedno sa Sjedinjenim Državama Amerike. Delili smo isto uverenje da je za bezbednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je pre moguće".

Hašim Tači je posle sastanka istakao da će Priština nastaviti da koordinira "svaki svoj korak" sa SAD.

- Konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značiće mir za čitavu jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, kao i razvoj i prosperitet - navodi se u saopštenju.

On je, takođe, preneo Pompeu "duboku zahvalnost naroda i kosovskih institucija zbog konstantne podrške SAD tokom poslednjih decenija".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM 1

    27. februar 2020 | 10:59

    Neka se dogovore ljudi da se več jednom reši ovaj problem,kad smo im dali državu pa da ih priznamo već jednom,da svima bude malo bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA