≫ 

Amerika nam treba kao prijatelj, ne kao neko s kim ćemo "u ring": Vučić posle sastanka sa Pompeom

Hvala Americi što razume naše probleme, uvažava i želi da nas sasluša - izjavio je Aleksandar Vučić

  • 44
predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Majk Pompeo Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, u okviru dvodnevne, zvanične, posete ovoj zemlji.

Izjavio je da postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nismo načisto, ali da sa Amerikancima sve znamo.

- Postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikad niste baš načisto na čemu ste. Sa Amrikancima sve znate. Znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova, ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumeju naše probleme. Više od toga ne mogu da očekujem - rekao je Vučić novinarima, pred koje je izašao sa američkim ambasadorom u Beogradu Entonijem Godfrijem.

- Hvala im što razumeju naše probleme, što nas uvažavaju i žele da nas saslušaju, više ne možemo ni da tražimo – rekao je Vučić.

Postepena izgradnja boljih odnosa

Predsednik je poručio da on "nije neko ko se bilo kome dodvorava, ali je zadovoljan zbog otvorenosti Amerike i želje da, posle godina i decenija, u kojima ni o jednom važnom pitanju nismo mislili na sličan način, ponovo budemo saveznici kakvi smo nekada bili".

Upitan kako vidi taj zaokret, predsednik je odgovorio da tu nije u pitanju zaokret, već jedna politika postepene izgradnje boljih odnosa.

predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Majk Pompeo Aleksandar Vučić i Majk Pompeo na sastanku u Vašingtonu-Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Preneo je da je svog domaćina u Stejt departmentu, Majka Pompea, zamolio da SAD razumeju poziciju Srbije, da gledaju kako je Srbija pozicionirana i da nam pomognu na različite načine i različitim mehanizmima da "našu ekonomiju, politiku i sve sfere društvenog života zajednički unapređujemo".

- I da polako gradimo te odnose poverenja, prijateljstva. Ne ide to jednostavno, nekim zemljama su potrebne decenije i stotine godina da naprave prijateljstvo posle svega što smo mi imali - primetio je Vučić.

Srbija razume svoju poziciju

Dodao je da Srbija razume svoju poziciju, zna gde se nalazimo, kao i koliko je razlika između Srbije i SAD, koje, primera radi, imaju 500 puta veći BDP od Srbije.

- Znam da to nekima u Srbiji nije važno, koji će da kažu - što im nisi nešto opsovao... Ja ne mogu da opsujem, ne zato što sam mnogo fini, već bih naneo štetu zemlji. Mogu da dođem da tražim, molim, zahtevam, da govorim šta mislim. Mislim da smo to u uradili na najbolji način - rekao je Vučić.

Istakao je da je Amerika Srbiji potrebna kao prijatelj, a ne kao neko sa kim će tobože da se bije.

- To je kao da vi ili ja uđemo sa Tajsonom u ring. Besmisleno je. A, i ne znam oko čega bismo sada. Oko stvari iz prošlosti? Dajte da gledamo u budućnost i kako budućnost možemo da gradimo - rekao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa sastancima koje će u nastavku posete imati u SAD, Vučić je rekao da će to biti razgovori sa mnogo važnih ljudi.

- Bilo bih ih još, da su svi u Vašingtonu, ali hvala im na tome, što jednoj maloj zemlji pridaju takav značaj i pokazuju poštovanje našem narodu. Da mi izvučemo najbolje što možemo za Srbiju - zaključio je predsednik.

Vučić bi danas trebalo da se sastane i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom, ali i sa zamenikom sekretara za odbranu u Beloj kući Dejvidom Norkvistom, kao i sa članom Spoljno-političkog komiteta Senata, senatorom Tedom Kruzom.

U Vašingtonu bi danas, moglo da dođe i do susreta predsednika Vučića sa takozvanim predsednikom lažne države Kosovo Hašimom Tačijem, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Do tog susreta bi moglo da dođe uz posredovanje izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela.

Predsednik Srbije juče je doputovao u Vašington, gde se uveče obratio na Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    2. mart 2020 | 16:15

    Srbija je uvek imala prijatelje u Amerci,Turskoj,Nemackoj 😂😂😂

  • Bern

    2. mart 2020 | 14:54

    Tako je predsedniče Vučiću,ali to nije mišljenje patriota RSrbije,puni su emocija a razum im luta.

  • Novak

    2. mart 2020 | 17:26

    Saradnja,razumevanje i podrška nam znači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA