"Nova metodologija ne bi smela da umanji napredak Srbije u Evropsku uniju"

Očekujemo da vidimo šta podrazumeva ekonomski plan za Zapadni Balkan koji će u maju biti predstavljen na Samitu u Zagrebu - rekla je ministarka za EU u Vladi Srbije

  • 2
Jadranka Joksimović Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom između ostalog i o novoj metodologiji proširenja EU i naglasila da ona ne bi smela da umanji dosadašnji napredak Srbije u odnosu na otvorena poglavlja.

- Objasnila sam Sijartu kako vidimo neka otvorena pitanja vezana za novu metologiju, da očekujemo da vidimo šta podrazumeva ekonomski plan za Zapadni Balkan koji će u maju biti predstavljen na Samitu Zapadni Balkan - EU u Zagrebu, da ćemo doneti najbolju odluku vodeći računa o tome da ako bi prihvatili novu metodologiju to ne bi smelo da umanji dosadašnji napredak Srbije u odnosu na poglavlja koja smo otvorili - rekla je Joksimović novinarima.

Ministar je navela da su to pitanja o kojima razgovara sa evropskim partnerima, kako bi se videlo kakva bi nova metologija bila primenjena ako bi se odlučili za nju.

Dodala je da je na tu temu razgovarala i u Berlinu, nedavno sa španskim državnim sekretarom koji je bio u Beogradu, Pragu i da u tom cilju putuje danas u Pariz.

Joksimović je navela da joj je i iz tog razloga bio dragocen razgovor sa Sijartom.

- Želimo da saslušamo sve stavove da i mi postavimo pitanje, da donesemo najbolu odluku - rekla je ministar nakon sastanka sa Sijartom, koji je ocenio da je Srbija spremna da otvori pet poglavlja i koji je tim povodom pozvao Hrvatsku da tokom predsedavanja učini sve da se ta poglavlja otvore.

Joksimović je dodala da je što se tiče EU integracija iskreno zahvalna Mađarskoj i Sijartu što na glasan i jasan način govore o evropskoj budućnosti Srbije.

- Hvala Sijartu što je ponovoo došao u Srbiju i što svaki put na iskren i hrabar način brani poliitku proširenja i put Srbije ka EU -  kazala je ona.

Ministar je rekla da je Sijarto što se tiče migrantske krize, i potencijalno novih problema na zapadnobalkanskoj ruti, razgovarao detaljnije sa ministrom policije.

- Srbija radi svoj posao, nismo zemlja prvog ulaska ni krajnja destinacija već tranzitna i do sada smo pokazali da smo na odgovoran način branili interese zemlje i propagirali humanitarni pristup prema migrantgima -  rekla je ministar.

Joksimović je naglasila da Srbija radi intezinvo na tome da bude spremna i dodala da je zato važno da su Sijarto i Stefanović razgovarali na vreme o svim aspektima problema.

Podsetila je da Srbija i Mađarska imaju najbolje bilateralne odnose i da ta saradnja koja je i regionalna može da bude primer svima u Jugoistočnoj Evropi, jer su sva otvorena pitanja pravovremeno rešavana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA