≫ 

Beograd dobio zvaničnu notu, Priština negira da je Sijera Leone povukla priznanje tzv. Kosova

Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države - izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti toj zemlji

  • 9

Ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Glauk Konjufca tvrdi da Sijera Leone nije povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Konjufca je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da nije tačno da je Sijera Leone povukla svoje priznanje, kako tvrdi srpski ministar Ivica Dačić.

Rekao je da ima 12 zemalja koje su izrazile sumnju u vezi sa priznanjem Kosova, ali nije naveo da li u kosovskom ministarstvu spoljnih poslova postoje dokumenti koji govore u prilog priznanja.

Konjufca je dodao da podržava Kurtija u nameri da ukine taksu za srpsku robu, navodeći da bi trebalo da prođe tromesečni period da bi se videlo šta će Beograd da uradi.

Ako se kaže da nema promene u stavu Beograda, onda bi trebalo da se vrate mere koje je predložio Aljbin Kurti.

Kurti pozvao SAD i EU da pojačaju pritisak na Beograd

Posle vesti da je država Sjera Leone povukla priznanje jednostrano proglašene tzv. kosovske nezavisnosti, premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, je pozvao Beograd da zaustavi "kampanju odpriznavanja", a međunarodnu zajednicu, posebno SAD i EU, da pojačaju pritisak na Srbiju, zbog navodnog neprijateljskog delovanja prema tzv. Kosovu.

Kurti je na svom fejsbuk profilu napisao da Beograda na "dobru volju Kosova da delimično ukine takse", reaguje, kako je naveo, intenziviranjem kampanje za "odpriznavanje Kosova".

- Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe ću zamoliti relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu - napisao j Kurti.

Tvrdi da je "Kosovo pokazalo spremnost za normalne i korektne odnose sa Srbijom".

- Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosima sa Srbijom. Ali ne možemo dozvoliti da se ta volja razbije. Kao premijer Kosova pažljivo ću analizirati situaciju koja je stvorena i delovati u interesu Republike i njenih građana - naveo je Kurti na svom fejsbuk nalogu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    3. mart 2020 | 12:24

    Ne priznaje vas 1/2 država i 2/3 čovečanstva. Ima da vas nema. Neće Amerika večno biti tu.

  • Lazar

    3. mart 2020 | 12:32

    Samo neka šiptari veruju u bajke svojih političara. Srbija ima sve zvanične note od svake zemlje koja je povukla priznanje Kosova. A oni samo šire laži i desinformacije kao nedavno za Jamajku da je priznala nezavisnost.

  • Pera

    3. mart 2020 | 14:18

    I kakvu to korist ima za nas. Čisto zamajavanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA