≫ 

Ovo je sve što treba da znate o izborima 2020: Koje stranke sigurno učestvuju, ko je neodlučan

Prema daljoj proceduri, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja

  • 10
Glasanje, glasačka kutija, Narodna Skupština Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia/Shutterstock

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, koji će biti održani 26. aprila, raspisani su danas.

Najpre je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zvanično potpisala odluku o lokalnim, a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić o parlamentarnim izborima. Za isti dan je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor raspisao redovne pokrajinske izbore.

Prema daljoj proceduri, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja. Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

U izbornu trku, koja će trajati više od 50 dana, ulaze stara, ali i neka nova lica, stranke i pokreti. Dok će jedan deo njih bojkotovati izbore, među njima postoje i neki koji još nisu doneli odluku o tome da li će učestvovati.

Koje stranke sigurno izlaze na izbore?

Predsedništvo Srpske napredne stranke na juče održanoj sednici usvojilo je izbornu listu te stranke za predstojeće izbor, koja bi trebalo da se zove "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Kako sada stvari stoje, sa naprednjacima na listu će SDPS Rasima Ljajića, PUPS i Pokret socijalista Aleksandra Vulina. Kada je reč o ostalim koalicionim partnerima, poput Srpske narodne partije Nenada Popovića, stvari još nisu poznate, a isti slučaj je i sa Pokretom snaga Srbije Bogoljuba Karića.

SNS, srpska napredna stranka Predsedništvo Srpske napredne stranke na sednici je usvojilo izbornu listu te stranke za predstojeće izbor, koja bi trebalo da se zove "Aleksandar Vučić - Za našu decu"-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na sastanku održanom krajem februara naprednjaci i socijalisti su odlučili da na izbore izađu sa odvojenim listama, s tim što su ostavili otvorenu mogućnost da posle izbora razgovraraju o nastavku saradnje.

Socijalistička partija Srbije (SPS) na predstojeće parlamentarne izbore izaći će u koaliciji s Draganom Markovićem Palmom i Jedinstvenom Srbijom.

- Svako će ići samostalno. SPS će nastupati zajedno sa JS, a SNS će imati svoju koaliciju, osim u nekim sredinama gde se proceni da je potrebno da idemo zajedno na lokalne izbore - rekao je lider SPS posle sastanka.

Proslava 30 godina postojanja SPS Socijalistička partija Srbije (SPS) na predstojeće parlamentarne izbore izaći će u koaliciji s Draganom Markovićem Palmom i Jedinstvenom Srbijom-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izlazak na izbore najavio je i SPAS Aleksandra Šapića, Pokret "Metla" koji je zapravo sastavljen od, mahom, članova DSS, zatim SMS (stranka nastala cepanjem Pokreta "Dosta je bilo"), a učešće na izborima potvrdili su i radikali i "Zavetnici".

Na izbore izlazi i "Vojvođanski front" koji je sačinjen od Lige socijaldemokrata Vojvodine i manjih partija, organizacija "Srbija 21", a svakako najveće iznenađenje predstavljala je odluka pokreta "1 od 5 miliona" da "bojkotuje ideju bojkota" i izađe na izbore.

Iako su od prošle godine stranke okupljene oko Saveza za Srbiju najavile bojkot, došlo je do promene odluke Saše Paunovića u Paraćinu i Nebojše Zelenovića u Šapcu.

Zelenović se zbog toga distancirao od SzS, kao i Savez od njega, a Paunović je juče najavio da napušta DS i u Paraćinu izlazi na izbore.

U trku za mesto u parlamentu ulaze i lider Srpske desnice Miša Vacić, pokret "Levijatan" kao i Goran Davidivić Firer, ultradesničar, koji se više od 10 godina krio u inostranstvu bežeći od srpskih sudova.

Čedomir Jovanović, LDP, sastanak Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da njegova stranka izlazi na predstojeće izbore-Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da njegova stranka izlazi na predstojeće izbore, a građanima je uputio poziv za razgovor kojim bi se došlo do cilja, a to je moderna, evropska Srbije.

- Zato što volimo našu zemlju i zato što govorimo istinu o tome kakvu državu želimo, mi ćemo razgovarati sa svima. O ideji, o politici, o tome kako sačuvati mir u zemlji i regionu, razgovaraćemo sa svima. Za nas su izbori prilika da obiđemo svako srpsko selo, svakog radnika, studenta, penzionera, komšiju Albanca, Hrvata, Bošnjaka, Madjara - izjavio je Jovanović.

Ko još nije odlučio da li ulazi u izbornu trku?

Nova stranka Zorana Živkovića će svoju odluku saopštiti po raspisivanju izbora, a kako je izjavio nedavno, "trenutno raspoloženje u stranci je takvo da je 95 odsto članstva za borbu".

Ko sigurno bojkotuje parlamentarne izbore?

Sa druge strane, zna se i ko gotovo sigurno ne izlazi na izbore - pre svega stranke okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS), čije su stožerne stranke Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića ali i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

SZS FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Oni su odluku o bojkotu doneli sredinom septembra 2019. godine, a na današnjoj konferenciji su saopštili d aje i zvanično proglašen bojkot na svim nivoima.

U januaru je istu odluku doneo i PSG, a bojkotu su se pridružili i pokret "Dosta je Bilo", Saše Radulovića i inicijativa "Ne davimo Beograd".

Bojkotu izbora se pridružio i Luka Maksimović, poznatiji i kao Ljubiša Preletačević Beli, koji je zauzeo treće mesto na predsedničkim izborima 2017. godine.

Šta još znamo o predstojećim izborima?

Osim datuma, ono što je za sada poznato jeste da je u jedinstveni birački spisak upisano 6,8 miliona brača (od toga 4,8 miliona upisanih živi u Srbiji).

Izborni prag za stranke koje ulaze u trku za poslaničko mesto spušten je sa dosadašnjih pet na tri odsto, a na lokalnim i republičkim listama će biti zastupljeno 40 odsto žena, odlučeno na sednici početkom februara, gde su poslanici izglasali izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Građanima će biti dostupan novi sajt Republičke izborne komisije, preko kojeg će biti moguće praćenje prenosa svih sednica RIK i koji će omogućiti upit u Jedinstveni birački spisak.

- Posebna funkcionalnost omogućava da u vrlo kratkom roku zapisnici sa svih biračkih mesta u Republici Srbiji budu vidljivi odmah nakon glasanja - navodi se u saopštenju RIK.

Pre toga doneta je i odluka o glasačkim listićima, koji će biti roze boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti tirkiz, odlučila je Republička izborna komisija.

Na sednici koja je održana, članovi su potvrdili i odluku iz Zaključka iz 2016. godine da za štampu izbornih listića bude zaduženo JP "Službeni glasnik" Beograd.

Video: Raspisani parlamentarni izbori 2020: Građani izlaze na birališta 26. aprila

(J.N./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    4. mart 2020 | 20:15

    Ima za koga glasati za autoputeve ,modernizaciju vojske posle 20 godina,za patriotizam,za bratsvo sa Rusijom,Kinom...Za postovanje amerike Srbiju. ...Ko to sve nudi pa sns.

  • Misko

    4. mart 2020 | 14:48

    Šta nećete na izbore a hoćete na ulice. Za takve i nije ništa drugo nego ulica.Vodje imate.

  • Аца

    4. mart 2020 | 14:11

    А, Вук Мрашковић и СПО? Њега сте заборавили као да га нема 🤭🤭🤭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA