Kacin: Sistemska korupcija rak rana društva u Srbiji

Jelko Kacin je govoreći o problematičnim privatizacijama " korupciju "opisao kao "srpska posla", ali nije dalje želeo da komentariše, već je to prepustio organima Srbije

  • 1

Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je u Predsedništvu traja duže od sat i po, Kacin je rekao da se sa Nikolićem složio da je da je sistemska korupcija rak rana društva, ali da veruje da aktuelna vlada i predsednik Srbije mogu voditi Srbiju napred.

-Želimo da sa ovim predsednikom, ovom vladom Srbija što je moguće brže napreduje, da se najpre finansijski konsoliduje i postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom i stvori preduslove da se bavi drugim stvarima, ali smo se složili da je sistemska korupcija rak rana ovog društva - istakao je izvestilac EP.

Kacin je istakao da samo Srbija može da ostvari pravnu državu, a da Evropa nema nameru da se meša u unutrašnje stvari.

- Samo je srpska država ta koja može da dokaže da se ne radi o ''zemlji Srbiji'', nego o ''državi Srbiji'' i pravna država je cilj koji može ostvariti samo Srbija -  naglasio je evropski izvestilac.

Kacin je istakao da veruje da će Srbija ove odlučne korake učiniti.

- Tu možemo pomagati, hrabriti, pohvaliti sve što je napravljeno, ali nemamo ni mandat ni volju ni želju da se bilo kako mešamo u srpske unutrašnje stvari. Mislim da će Srbija napraviti te odlučne korake koji će ojačati poverenje među građanima, kako bi se stvorio širi konsenzus o neophodnim društvenim promenama i preduslovi za veća strana ulaganja, za stvaranje novih radnih mesta i oporavak - ekonomski i socijalni - dodao je on.

Evropski izvestilac za Srbiju je juče posetio DTD „Ribarstvo“, a danas Autotransportno preduzeće (ATP) Vojvodina i rekao da su to investicije koje su potpuno čiste. On je, potom, u Zrenjaninu razgovarao sa radnicima i akcionarima Jugoremedije AD Zrenjanin - koja je na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, koji je sastavio Evropski parlament. 

Kacin je kao jedan od glavnih razloga posete Srbiji naveo zloupotrebe države u procesu privatizacije i zloupotrebe člana 359, gde se, kako je rekao, radi o takozvanom reketiranju.

Kacin je rekao da se svi oni koji su uspešni u Srbiji "prevaspitavaju i šalju na odmore kako bi razmislili da li im je jeftinije da plate reket ili da sede kući i pletu čarape".

- To nije evropska Srbija i od toga se treba jasno ograditi - rekao je on novinarima.

- To što se sada ''delije igraju'' oko tih investicija, to su srpska posla i nas u Evropskoj uniji ne zanimaju. Takva Srbija ne može u EU i ne može dobiti datum početka pregovora - zaključio je.

Na molbu novinara - posle susreta sa Nikolićem - da objasni šta je hteo da kaže kada je korupciju i "reketiranje" danas - govoreći o problematičnim privatizacijama - opisao kao "srpska posla", Kacin je uzvratio da će "o svemu tome više govoriti organi Srbije".

- Mislim da se srpska država ne može i ne sme zloupotrebljivati za reketiranje, kao što je očigledno bio slučaj - zaključio je Kacin.

Kako je saopšteno iz Nikolićevog kabineta, predsednik Srbije i izvestilac EP zajedno su konstatovali da evropski put Srbije predstavlja prioritet i da što pre treba uspostaviti dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou. Nikolić je istakao da još postoje nedoumice oko tumačenja onoga što je prethodna vlada potpisala i da neučešće na regionalnim konferencijama šteti samo Srbiji, i istovremeno ukazao da je želja za ulaskom u EU san svakog ozbiljnog političara u Srbiji, ali ne po svaku cenu.

Ranije danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Beograd ove godine neće početi pregovore sa EU.

SRBIJA NEĆE OVE GODINE POČETI PREGOVORE SA EU

- Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a biće objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u EU - rekao Kacin posle susreta s predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom .

Kacin je ocenio da je Vojvodina "najveći argument" Srbije na njenom putu ka EU.

U osvrtu na odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odluke da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Briselu, Kacin je rekao da je to "suluda ideja" i istakao da ako već duži niz godina kancelariju mogu da imaju Niš i Kragujevac, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Vojvodina.

Evropski izvestilac je kazao da misli da je vreme da se smire emocije i da se na čitavu situaciju gleda iz objektivne perspektive.

- To se odnosi i na Kosovo i očekujem da nova vlast neće na taj problem gledati sa istorijsko-emotivnog stanovišta - naveo je Kacin i naglasio da je pored političkog posebno bitan i ekonomski faktor jer je to "jedini pravi put za stabilnost na Blakanu".

Izvestilac EP je takođe podsetio da je Unija značajno povećala stredstva fondova za Srbiju i da je više od polovine ukupnih sredstava usmerenih Zapadnom Balkanu u fondovima EU namenjeno Srbiji.

- Siguran sam da će Vojvodina znati da aktivira ta sredstva, ali se bojim da drugi delovi Srbije nemaju ni ljudski, ni administrativni potencijal za aktiviranje tih sredstava, naveo je Kacin - ističući da su iskustva Vojvodine u tom pogledu dragocena za Srbiju.

Kacinov domaćin Ištvan Pastor je rekao da je proteklih nedelja bilo najava da pitanje Vojvodine treba internacionalizovati, čemu se on protivi.

- Za mene je ta reč sadržinski problematična. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizovati, jer se to pitanje ne može sakriti - kazao je Pastor, dodajući da je sa Kacinom danas razgovarao i o odlukama Ustavnog suda Srbije.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crnogorac

    27. avgust 2012 | 15:07

    samo vas cekam srbi da i vi priznate kosovo pa da i ja vas malo pljujem kao sto ste vi nas da su nam braca albanci itd. samo vas cekam pa cu da ja vama kazem izdali ste narod na kosovo i pljunuli sami sebe i da kako bjese ono kosovo je srbija jel bjese tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA