• 0

Mihajlović: Revizija svih izdatih energetskih dozvola

U Leskovcu je otvorena prva solarna elektrana na jugu Srbije, snage od 260 kilovata (kW) i potpisan ugovor za izgradnju još jedne elektrane na solarni pogon od 650 kW u opštini Bojnik

  • 0

U Leskovcu je otvorena prva solarna elektrana na jugu Srbije, snage od 260 kilovata (kW) i potpisan ugovor za izgradnju još jedne elektrane na solarni pogon od 650 kW u opštini Bojnik.
Prilikom puštanja u rad solarne elektarne u Leskovcu, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović naglasila je da su prioriteti resornog ministarstva podizanje energetske efikasnosti i iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije.

- Nova solarna elektrana u Leskovcu može da snabdeva strujom između 50 i 60 domaćinstava. Ona je mala po kapacitetu, ali je suština da je to početak izgradnje ovakvih kapaciteta - naglasila je Mihajlovićeva i podsetila da je to prvi objekat te vrste izgrađen na jugu Srbije.
Ministarka energetike najavila je reviziju svih izdatih energetskih dozvola u Srbiji i pojednostavljenje uslova za njihovo dobijanje.
- U proteklom periodu u Srbiji je izdato oko 270 energetskih dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ukupne snage od 235 megavata - kaže ona i dodaje da je, samo od 2008. do 2012. godine, izdato 57 dozvola za korišćenje obnovljivih izvora energije, instalisane snage od oko 135 megavata.
Poručujući da će ministarstvo zbog toga doneti jasna pravila kako neko može da koristi obnovljive izvore energije, resorna ministarka je naglasila da izgradnja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije znači sigurnu energetsku bezbednost, manje troškove uvoza struje i realnije cene električne i toplotne energije.
- Ministarstvo će zajedno sa Vladom Srbije razmotriti mogućnost davanja subvencije za odobravanje subvencija za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i to je sledeći korak - najavila je ona.

(D. Z. / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima