≫ 

Dan kada su policija i tenkovi JNA izašli na ulice Beograda: 29 godina od martovskih demonstracija

Iako je povod bio traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, demonstracije su se kasnije pretvorile u pobunu protiv Slobodana Miloševića

  • 26

Danas se navršava 29 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu, zbog politike tadašnje državne Televizije Beograd prema opoziciji, 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove na čelu sa liderom Vukom Draškovićem.

Iako je povod bio traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, demonstracije su se kasnije pretvorile u pobunu protiv Slobodana Miloševića.

Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije po čijem je nalogu na ulicama prestonice razmešteno 10.000 policajaca, a u večernjim satima na ulice su izašli i tenkovi Jugoslovenske narodne armije.

Šta je bio povod za izlazak demonstranata na ulice?

 

Pošto je na tv Beograd emitovan prilog u kom je navedeno da SPO sarađuje sa populističkim režimom u Hrvatskoj, Drašković je proglasom 16. februara pozvao na demonstracije "9. marta, tačno u podne na Trgu republike", a glavni zahtev demonstranata bio je smena tadašnjeg direktora RTS-a, kao i četvorice urednika.

Pozivu na okupljanje, nazvanom i Miting protiv petokrake, pridružile su se Demokratska stranka i više drugih opozicionih stranaka.

Velki broj građana krenuo je ka trgu tog 9. marta, uz povike "Bando, crvena" i "Slobo, Sadame" ali Miloševićev režim nije želeo da dozvoli demonstracije, pa je policija blokirala prilaze Trgu i pokušavala da ih potisne.

Pred naletom organa reda, lideri opozicije su se sklonili u Narodno pozorište, odatle se okupljenima obratio Drašković i uzviknuo "Juriš". Tada su počeli žestoki, višečasovni sukobi na ulicama Beograda, a policija je koristila palice, suzavac i vodene topove.

Demonstracije je prenosila televizija Studio B, koja je ubrzo cenzurisana, i program ove televizije, ali i B92 je prekinut. Tokom večernjih časova, na ulice Beograda, izašli su tenkovi, tačno u 19:30 časova, a kako je tada saopštilo Predsednistvo SFRJ, na čijem je čelu bio Borisav Jović to je učinjeno na zahtev rukovodstva Srbije.

Centar grada bio je opustošen tokom nereda, u sukobima je povređeno je 114 osoba, 58 policajaca i 86 građana, a uhapšeno je 158 ljudi, među kojima i Drašković.

Poginuli su maturant Branivoj Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54). Milinović je kod "Londona" pogođen iz vatrenog oružja kada je policija otvorila vatru ka grupi demonstranata, dok je Kosović stradao bežeći od demonstranata posle pada sa visine od pet metara kod "Beograđanke".

Ipak, devetomartovske demonstracije nisu završene to veče, već su nastavljene i narednih dana. Već 10. marta demonstrantima su se priključili studenti, koji su krenuli sa Novog Beograda, uspeli da probiju policijsku blokadu na mostu i dođu u centar grada.

Kod Terazijske česme, nekoliko dana smenjivali su se govornici u, kako je nazvana, "plišanoj revoluciji", sve do 14. marta, kada su svi njihovi zahtevi prihvaćeni.

Milošević je uzalud probao da odgovori kontramitingom na Ušću, ali je na kraju ipak morao da ispuni zahtev za smenu generalnog direktora Televizije Dušana Mitevića i njenih vodećih ljudi, koji su podneli ostavke.

Ostavku je podneo i ministar policije Radmilo Bogdanović.

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    9. mart 2020 | 10:46

    To je početak kraja miloševića...za vuka i spo.. Svi svi svi...

  • Toni

    9. mart 2020 | 08:33

    Taj 9 mart označio je kraj mirnom životu i početak agonije koja još uvek traje . Zaveli su nas neiskusne i mlade Vuk Drašković i njegove demokrate , tad sam glasao i nikad više

  • Aca

    9. mart 2020 | 08:12

    To je bio dan odmane sr0skog naroda kad smo bili naivni i neiskusni pa nas CIa i MI6 prevarili posle su usledili Gadafi I svi ostali zadnji pokusaj Maduro!!Nikad vise ne ponovilo da ovako glupi ispadnemo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA