≫ 

Šefica Kancelarije EU: Brisel spreman da omogući dijalog Beograda i Prištine

"Srbija i Kosovo bi trebalo da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga"

  • 2
Posao, biznismen, rukovanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je u intervjuu za Ljajmi da pozdravlja prvi korak kosovske vlade u pravcu ukidanja takse na uvoz robe iz Srbije i da su predstavnici EU spremni da ispune ulogu i omoguće dijalog između Beograda i Prištine.

- Pozdravljamo, kao prvi korak, najavljeno ukidanje takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane premijera Aljbina Kurtija - izjavila je Apostolova, ocenivši da bi taj korak mogao imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i "otvaranje prozora" za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine koji bi olakšao EU.

Srbija i Kosovo bi trebalo da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga, rekla je ona i naglasila da je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj spreman da u ispuni svoju ulogu i omogući dijalog u ime EU, preneo je Kosovo Onlajn.

Naglasila je da je odluka o viznoj liberalizaciji za građane Kosova na članicama EU.

- Evropska komisija i Evropski parlament rekli su da je Kosovo ispunilo sve uslove i preporučili ukidanje viza. Konačnu odluku sada moraju doneti države članice EU - rekla je Apostolova.

Ona je navela da kosovske vlasti moraju učiniti sve što mogu kako bi što pre ubedile države članice EU da je prihvatanje putovanja bez viza u šengenskom području za stanovnike Kosova pobeda obeju strana.

Zapadni Balkan je prioritet EU i u našem je geostrateškom interesu da što više približavamo sebi naše partnere na Zapadnom Balkanu, kazala je Apostolova.

- Našim partnerima na Zapadnom Balkanu potrebna je čvrsta perspektiva zasnovana na zaslugama za punopravno članstvo u EU. S druge strane, Zapadni Balkan mora u potpunosti da reši strukturalne slabosti, posebno u oblasti osnovnih principa - kazala je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    9. mart 2020 | 06:43

    EU je jedna bezlicna i jalova masa,koja u istoriji nije resila ni jedan spor i samo trosi pare poreskih obveznika na ogromnu administraciju koja fingira neki uticaj

  • Salamander

    9. mart 2020 | 07:06

    To sto ste nam pre dvadeset godina uradili i isto mislite ne treba nam vasa pomoc cekacemo vreme i siptari ce svi biti u albaniji neka idu odakle su dosli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA