≫ 

"Država spremna da uloži veliki novac u "Krušik"": Vučić obišao srpsku fabriku oružja u Valjevu

Predsednika Vučića u obilasku "Krušika" su pratili ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, načelnik BIA Bratislav Gašić i ministar finansija Siniša Mali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku namenske industrije "Krušik" u Valjevu.

On je radnicima "Krušika" da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom.

Vučić je rekao da je država spremna da uloži veliki novac u" Krušik", kako bi ta fabrika opstala, ali da će morati da se sprovedu temeljne i ozbiljne reforme u kompletnoj namenskoj industriji, posebno u Zastavi i, upravo, Krušiku.

Predsednik je u obraćanju radnicima, posle obilaska novog pogona "Krušika" i razgovora sa poslovodstvom, podsetio da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima kompletne odbrambene industrije, kako bi se analizirala situacija, i videlo šta je potrebno uraditi i kako upravljati resursima u budućnosti, jer oko 11. 500 direktno zaposlenih, a indirektno i više od 20. 000 ljudi, zavisi od tih odluka.

- Nisam došao da vas lažem, niti je to moguće - poručio je Vučić i rekao da će morati da se vidi kako da se pomogne i reše problemi, koji su nastali iz objektivnih, ali i zbog nedovoljne sposobnosti različitih poslovodstava, kao i zbog rušenja ugleda "Krušika" u međunarodnoj javnosti.

- Zbog toga "Krušik" danas nije u sjajnoj situaciji, ali nismo došli da kukamo, već da vidimo kako da pomognemo - rekao je Vučić.

On je najavio temeljne reforme u celoj odmbrambenoj industriji Srbije, posebo u "Krušiku" i "Zastavi".

- Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete i sačuvate posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, a ne da za četiri meseca ponavljamo istu priču - primetio je predsednik.

SRBIJA KRUSIK VUCIC - Nisam došao da vas lažem, niti je to moguće - poručio je Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je poručio radnicima da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom, ali ih je zamolio da i oni pomognu svojoj državi i odgovornim ponašanjem potvrde šansu da Krušik opstane na tržištu i razlog da postoje.

Predsednik je, takođe, naglasio da će se država više posvetiti razvoju raketnih programa koji donose mnogo veći profit.

Vučić je napomenuo radnicima da ništa ne može da padne s neba i da će radnici Krušika morati to da zarade, ali da će većim platama zaposlenima i većim plaćanjima dobavljačima biti obuhvaćena cela odbrambena industrija.

Predsednik kaže da je cilj da se izbegne situacija da se dobavljačima duguje i da budu u stalnom nedostatku, već da mogu na vreme da nabavljaju potrebne matarijela.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je nove pogone HK „Krušik“ a.d. Valjevo.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Kako je rekao, u Krušiku će biti reorganizovan posao tako što će preduzeće biti orijentisano na tržište i profitabilne programe profitabilne, a što manje na novac iz državcne kase.

Ističe da je, na primer, vojvoda Živojin Mišić govorio da je najopasnije kada ste u ratu a imate bojazan od odgovrnosti, kao i da on kao predsednik nema nikakav strah od preuzimanja odgovornosti i za najteže političke odluke, kao i kada je zemlja bila pred bankrotom i kada su uvedene teške mere.

SRBIJA KRUSIK VUCIC Predsednik kaže da je cilj da se izbegne situacija da se dobavljačima duguje - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Došao sam da vam u lice kažem u kakvom je stanju vaše preduzeće - kazao je Vučić obraćajući se zaposlenima i dodao da i država snosni deo odgovrnosti jer nije uspela da sačuva Krušik od raznih glasina, zbog čega su neki u okruženju preuzeli ugovore umesto Krušika.

Dodao je da će se Krušik sa tim problemom suočavati u narednih godinu ili godinu i po dana, uz sve druge probleme.

- Znamo da je Krušik srce Valjeva i kolubarksog okruga i centralnog dela Zapadne Srbije. U Krušiku radi 3.100 ljudi, a plate je u januaru bila u proseku 63.000 dinara, ali to nije bilo usklađeno sa mogućnostima Krušika već je tako bilo zbog enormnih davanja države, a ne zbog toga što je to bilo zarađeno.

Vučić je naglasio da Valjevo bez Krušika nije Valjevo i da bi bez tog predzeća svi otišli u Beograd ili inostranstvo.

SRBIJA KRUSIK VUCIC Vučić je naglasio da Valjevo bez Krušika nije Valjevo i da bi bez tog predzeća svi otišli u Beograd ili inostranstvo - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Valjevo je važno čvoriste za postojanje cele Srbije i zato ćemo nastaivti sa velikim ulaganjima u Krušik i Valjevo.

- Tu je reč o destininma milona evra koje ćemo uložiti i o tome će vas upoznati vaše poslodvostvo - rekao je Vučić dodajući da će to biti isplaćeno iz tekućeg budžeta, ali da će se zato uštedeti na drugom mestu u budžetu.

- Molim za podršku i pomoć i odgovostnost i ozbiljnost - poručio je Vučić dodajući da sve može da se postigne ako bude dovoljno ugovora.

Vojska Srbije će kupovati veliki broj proizvoda od vas, a posebno su zainteresovano i za 128 milimetara, 155 mm, rakete i drugo, rekao je Vučić dodajući da Krušik mnogo više zarađuje na raketama.

- Vojska Srbije će da uplati 10 miliona evra Krušiku za novi ugovor, plus ono što će država da da bez obzira na ugovore o kojima ne želim da govorim pred svima - naveo je predsednik.

SRBIJA KRUSIK VUCIC - Vi i vaša deca imaćete sigurnu buducnost i nećemo odustati od podizanja odbrambene industrije Srbije, ni po koju cenu - rekao je predsednik Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poručio je da će Krušik imati dobru budućnost, ali samo ako radnici budu dobro i vredno radili i razumeli da država nije ćup iz kojeg treba samo da se izvlači.

- Vi i vaša deca imaćete sigurnu buducnost i nećemo odustati od podizanja odbrambene industrije Srbije, ni po koju cenu, iako bi to u svetu mnogi želeli - naglasio je Vučić dodajući da kada zemlja nema odbramebenu industriju da bezbednost zavisi uvek od nekog drugog i li će joj u nekoj situaciji sve što je potrebno biti isporučeno na vreme.

Želimo da možemo u svakom trenutku da zaštitimo našu decu, dodao je Vučić.

Takođe, ističe da je odbrambena industrija ključna industrijska grana za razvoj ekonomije.

Nećemo dozvoliti da propadne i zato vas molim za podršku, poručio je Vučić.

Već narednih dana u Krušiku će biti bolja situacija pošto će država dati sve od sebe da uključi stručne ljude koji će pomoći da se nađu novi ugovori i nova trzizsta, kako bi imali punu uposlenost već pre kraja godine, poručio je Vučić.

Predsednika Vučića u obilasku "Krušika" pratili su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, načelnik BIA Bratislav Gašić i ministar finansija Siniša Mali.

U Krušiku se proizvode minobacačke mine svih kalibara (razorne, dimne, osvetljavajuće i vežbovne), vođene i nevođne rakete (razorne i protivoklopne), avionske bombe, artiljerijska zrna, familija municije 40 mm, metkovi 82 mm. Takođe, proizvode se i kumulativne mine, ručne bombe, protivtenkovske mine, upaljači i inicijalna sredstva.

O razgovoru sa radnicima "Krušika"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da od svoje posete Krušiku i situacije u toj fabrici ne želi da pravi političku pozornicu i da je više faktora koji su uticali na rad te holding kompanije.

Upitan da li je sa radnicima Krušika razgovarao o budućnosti fabrike, odnosno o njihovom odnosu prema tvrdnjama da neko želi namerno da uništi Krušik, te da li su optužbe opozicije uticale na njihovu veru u budućnost fabrike, Vučić je rekao da su radnici zabrinuti za svoju budućnosti i istakao da je više različitih faktora uticalo na rad te valjevske kompanije.

Vučić je rekao da se ne sme zaboraviti da je na Krušik palo 170 projektila NATO agresora i da se fabrika tavorila i mučila od 2002. do 2012. godine, a da je najbolja godina za "Krušik" bila 2018.

- Ne mislim da je bilo dobro izračunato u tom trenutku koliko će ugovora biti u godinama koje dolaze i jesu li ti ugovori uvek profitabilni ili ne, ali to je sada neko drugo pitanje za revizorske kuće i neke druge nadležne organe - rekao je Vučić.

SRBIJA KRUSIK VUCIC Radnici "Krušika" - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je rekao da je danas razgovarao sa poslovodstvom Krušika, kojem je preneo deo svog nezadovoljstva stanjem u fabrici, a da je od njih čuo njihove problemima, koje će država, kako je rekao, ubrzano rešavati.

- Nemam nikakve sumnje - ako se svi budu ponašali dovoljno ozbiljno, problemi će biti prevaziđeni i moći ćemo da se vratimo na uspehe iz 2018. godine. Potrebno je više odgovornosti svih nas, a posebno ljudi ovde - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je "Krušik" srce sistema odbrambene industrije Srbije i srce Valjeva i centralnog dela Zapadne Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hedona

    9. mart 2020 | 20:10

    Krušik neće propasti. Srbija se danas cela razvija i gradi, to je ono što će ekonomski potpuno ojačati našu državu.Srbija se danas cela razvija. Srbija danas ima predsednika kojem je stalo do interesa naroda i države.

  • Milana

    9. mart 2020 | 18:56

    Drzava ce morati da sprovede temeljne i ozbiljne reforme u namenskoj industriji!

  • Darko

    9. mart 2020 | 17:08

    Pomoć Krušiku od strane države, znači će siguran opstanak preko 3000 porodica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA