≫ 

Teče prelomnih 140 sati za ukidanje taksi na srpsku robu? Šta se desilo, a šta nas čeka ove nedelje

Pažnja domaćih, ali i svetskih zvaničnika, usmerena je ka Prištini i narednih sedam dana, kada bi trebalo da bude održana sednica kosovske vlade na kojoj će se, prema Kurtijevim najavama, naći pitanje ukidanja takse

  • 5
Srbija, Kosovo, takse, ukidanje taksi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Najava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da će takse na robu iz centralne Srbije i BiH biti ukinute do 15. marta, naišla je na oštre reakcije i podeljena mišljenja Beograda, Prištine, ali i međunarodne zajednice.

Pažnja domaćih, ali i svetskih zvaničnika, usmerena je ka Prištini i narednih sedam dana, kada bi trebalo da bude održana sednica tzv. kosovske vlade na kojoj će se, prema Kurtijevim najavama, naći pitanje ukidanja takse. Kada će se glasati o ovom predlogu, on nije precizirao.

I dok iz Beograda stižu poruke da je ovakva odluka Kurtija "još jedan pokušaj prevare u nizu", SAD da su ovakve mere polovične, u Prištini "lete varnice" među Albancima, zbog neslaganja sa Kurtijevom politikom.

Šta nas čeka ove nedelje?

U narednih sedam dana može se očekivati sednica prištinske vlade o ukidanju takse na srpske proizvode. Od kada je 3. februara formirana nova vlada u Prištini, održano je pet sednica i ni na jednoj se pitanje taksi nije našlo na dnevnom redu. To bi trebalo da se promeni u nedelju, kada će se u prištinskoj vladi raspravljati o ukidanju nameta na srpsku robu. Ipak, Kurti nije precizirao kada će se o tom predlogu i glasati.

Kosovo, skupstina Ukoliko srpska strana pokaže dobru volju, od 1. aprila ukinućemo sve takse na period od 90 dana, rekao je Aljbin Kurti-Foto: Tanjug/AP

- Odluku sam doneo sa koalicionim partnerima iz Demokratskog saveza Kosova. Ukoliko srpska strana pokaže dobru volju, od 1. aprila ukinućemo sve takse na period od 90 dana - rekao je Kurti.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači danas je počeo seriju konsultacija sa predsednicima parlamentarnih stranaka, a prvi susret imao je sa Isom Mustafom iz Demokratskog saveza Kosova.

Tači je susrete sa vođama albanskih stranaka zakazao "sa ciljem informisanja, konsultovanja i koordinisanja o pitanjima u državnom interesu".

Hašim Tači u Račku Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači danas je počeo seriju konsultacija sa predsednicima parlamentarnih stranaka, a prvi susret imao je sa Isom Mustafom iz Demokratskog saveza Kosova (arhivska fotografija)-Printscreen: Facebook/Hashim Thaçi

Kod Tačija su pozvani i predsednik Demokratske partije Kadri Veselji, predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj, zatim predsednik Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Ljimaj i predsednik Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli.

Predviđen je i susret sa premijerom Aljbinom Kurtijem, istovremeno i predsednikom pokreta Samoopredeljenje, ali prema njegovoj agendi u koju su prištinski mediji imali uvid, sastanka sa Tačijem za danas nema.

"Priština menja takse za prestanak kampanje Beograda protiv kosovske nezavisnosti"

Ako prištinska vlada krene sa odlukom da od 15. marta oslobodi nameta sirovine iz centralne Srbije, onda je za očekivati da od 1. aprila ukine taksu na kompletnu robu.

Kurti je najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s tzv. Kosovom.

Ivica Dacic Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je licemernim kritike Aljbina Kurtija i podsetio da se ni zvanična Priština ne pridržava dogovora, te i sama lobira za nova priznanja Kosova kao nezavisne države-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je licemernim kritike Aljbina Kurtija i podsetio da se ni zvanična Priština ne pridržava dogovora, te i sama lobira za nova priznanja Kosova kao nezavisne države.

Reakcije Beograda, Prištine i SAD

Da se zvanična Priština, ili barem njen opozicioni deo, ustalasala zbog Kurtijeve najave pokazuje i to što je danas održana vanredna sednica Parlamenta tzv. Kosova, a za ponedeljak je zakazana i vanredna sednica skupštine privremenog organa, gde će se raspravljati o najavi ukidanja takse.

Kurtijeva najava mogućeg postepenog ukidanja taksi izazvala je buru u Prištini, a na zahtev 41 poslanika opozicije održana je vanredna sednica kosovskog parlamenta. Međutim, sednica je završena bez donošenja bilo kakve konkretne rezolucije.

Kada je reč o reakcijama zvaničnog Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovakva odluka Kurtija "još jedan pokušaj prevare u nizu".

Nije izostala reakcija ni iz Amerike, naime, specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel ovakve mere nazvao je polovičnim, a državni sekretar Majk Pompeo zatražio je ukidanje taksi čime bi, kako je rekao, bio učinjen neophodan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Evropa je, međutim, ovakvu Kurtijevu odluku podržala.

- Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija - navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    9. mart 2020 | 15:22

    Svima koji podrzavaju sve prevare do sada reci da nema nista od bilo kojih pregovora dok svi koji su sve dogovore do sada potpisali ne ispune ono sto su potpisali , pa neka je EU tri puta veca. Oni zure , mi cemo cekati da ispune potpisane dogovore. Dosta je bilo prevare.

  • 💰💰💰

    9. mart 2020 | 15:05

    Meni nije uopšte jasno čemu tolika frka oko taksi?! Batali već jednom, cirkus zbog plazma keksa! Nekome je jako stalo?

  • Kiza

    9. mart 2020 | 14:33

    Koliko će nas koštati ukidanje taksi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA