Šefica Kancelarije EU na Kosovu: Brisel je spreman da omogući dijalog Beograda i Prištine

Pozdravljamo, kao prvi korak, najavljeno ukidanje takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane premijera Aljbina Kurtija - rekla je Natalija Apostolova

  • 5
Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je u intervjuu za Ljajmi da pozdravlja prvi korak kosovske vlade u pravcu ukidanja takse na uvoz robe iz Srbije i da su predstavnici EU spremni da ispune ulogu i omoguće dijalog Beograda i Prištine.

- Pozdravljamo, kao prvi korak, najavljeno ukidanje takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane premijera Aljbina Kurtija - izjavila je Apostolova, ocenivši da bi taj korak mogao imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i "otvaranje prozora" za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine koji bi olakšao EU.

Beograd i Priština bi trebalo da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga, rekla je ona i naglasila da je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj spreman da u ispuni svoju ulogu i omogući dijalog u ime EU, preneo je Kosovo Onlajn.

Naglasila je da je odluka o viznoj liberalizaciji za građane Kosova na članicama EU.

- Evropska komisija i Evropski parlament rekli su da je Kosovo ispunilo sve uslove i preporučili ukidanje viza. Konačnu odluku sada moraju doneti države članice EU - rekla je Apostolova.

KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je navela da kosovske vlasti moraju učiniti sve što mogu kako bi što pre ubedile države članice EU da je prihvatanje putovanja bez viza u šengenskom području za stanovnike Kosova pobeda obeju strana.

Zapadni Balkan je prioritet EU i u našem je geostrateškom interesu da što više približavamo sebi naše partnere na Zapadnom Balkanu, kazala je Apostolova.

- Našim partnerima na Zapadnom Balkanu potrebna je čvrsta perspektiva zasnovana na zaslugama za punopravno članstvo u EU. S druge strane, Zapadni Balkan mora u potpunosti da reši strukturalne slabosti, posebno u oblasti osnovnih principa - kazala je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

EU glavni investitor, donator i trgovinski partner na Kosovu

Apostolova je kazala da je borba protiv korupcije ključna za Kosovo.

Prema njenim rečima, mladi bi trebalo da uvide i veruju da je njihov napredak rezultat njihovog napornog rada i zasluga, a ne političkih ili porodičnih veza.

Apostolova je naglasila da je EU u protekle dve decenije uložila više od 2,5 milijarde evra u svaki segment kosovskog društva.

- EU je glavni investitor, donator i trgovinski partner na Kosovu. Stvorili smo hiljade radnih mesta, podržali stotine preduzeća i izgradili mnoge škole. Zahvaljujući finansiranju iz EU, Priština sada ima neprekidno snabdevanje vodom, a desetine hiljada građana uživaju u prvoklasnom javnom grejanju - istakla je Apostolova.

Navela je i da EU nudi snažnu podršku Kosovu u zaštiti životne sredine u ulaže 76 miliona evra u smanjenje rizika od zagađenja opasnih po zdravlje, iz termoelektrane Kosovo B.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. mart 2020 | 11:17

    SVE DOK JE BRISEL ZAGOVORNIK VELIKE ALBANIJE TU RESENJA NEMOZE BITI !!!

  • Dexter

    9. mart 2020 | 11:47

    Brisel nezna gde udara

  • Milorad Vujicic

    10. mart 2020 | 08:22

    Ovo nam lepo objasnjava koje u stvari kuvar kosovskog problema.Pa oni sami sebe otkrivaju i govore o tome kako Srbija mora priznati kosovo za tiket u EU.Mora uskladiti politiku sa EU protiv Rusije,itd...Pa ti iz EU napravili su od kosova kancer za Srbe i Srbiju i mi jos treba to da legalizujemo.Evropa sa USA je ta koja potencira kosovo i koordinira sa svime,da nije toga kosovo bi bilo Srbija davno.Zasto nisu tako podrzali Srbe u krajinama u Hrvatskoj,zasto nisu dali Srbima da se odcjepe od BIH.Nikad u EU,a o NATOu ,ja im bebih dao ni zraka da udisu u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA