ISTRAŽUJEMO: Zašto je SPO izdao DS i otišao u zagrljaj SNS-u

U stranci Vuka Draškovića i dalje tvrde da je gradonačelnik Igor Pavličić kriv za politički razvod s demokratama. Drašković, međutim, i dalje mudro ćuti

  • 6

Odluka novosadskog odbora SPO-a da napusti vladajuću koaliciju sa DS-om i sklopi saradnju s novosadskim naprednjacima pokrenula je pitanje “ko je vera a ko nevera” lideru demokrata Borisu Tadiću.

Stranke nastavljaju da optužuju jedne druge za izdaju, što programskih ciljeva, što sklopljenih dogovora.

Lider SPO Vuk Drašković nije odgovarao na naše pozive, ali Branka Božanov, predsednica odborničke grupe "Svi za Novi Sad", kaže da ih je na saradnju sa SNS “naterao” upravo aktuelni gradonačelnik iz DS-a Igor Pavličić.

- Gradski odbor SPO se na ovaj korak odlučio zbog toga što Pavličić nije pokazao ni najmanji stepen razumevanja za političke ciljeve naše stranke – kaže ona i dodaje da je novosadski odbor stranke takvu odluku doneo jednoglasno i samostalno, s obzirom na autonomiju predviđenu statutom u vezi sa lokalnim odborima..

Portparol SPO Nemanja Starović potvrdio je da ni predsednik, ni Predsedništvo te stranke nisu konsultovani prilikom odluke novosadskog odbora, ali su „odlično upoznati s problemima u komunikaciji SPO-a u Novom Sadu s gospodinom Pavličićem, koji traju od 2008. do sada“.

- Kao član predsedništva SPO-a prisustvovao sam, u više navrata, razgovorima s centralom DS-a, pa i s Borisom Tadićem, kada smo skretali pažnju na probleme s Pavličićem. Nažalost, osim načelnog razumevanja, nisu pokazali inicijativu za njihovo rešavanje – ističe Starović.

Kada je reč o tumačenju „ko je vera a ko nevera“, on kaže da odluka uskraćivanja podrške novosadskom gradonačelniku nije motivisana odnosom prema DS-u, već prema čoveku koji se „krije iza Borisa Tadića i Bojana Pajtića“.

- DS je nama programski bliska stranka, ali samo odluku SPO-a na lokalu neko ima potrebu da tumači drugačije. Podsetiću, u Somboru, gde smo sami izašli na izbore i osvojili četiri mandata, nisu hteli ni da razgovaraju s nama s obrazloženjem da je to „lokalna stvar“. Isti odgovor smo dobili i u slučaju Lapova gde su DS i SPO jednako osvojile po 25 odsto glasova ali su se oni odlučili na razgovor sa svima sem sa nama, kao i u slučaju Rakovice gde je DS u koaliciji sa naprednjacima, a da niko nije postavio pitanje principijelnosti – objasnio je za Telegraf.rs Starović.

Od LSV-a koji je u novosadskoj vladajućoj koaliciji učestvovao s 12 odbornika i kome pripada mesto predsednika gradske skupštine, SPO-u je stiglo „razumevanje“ zbog odluke da Pavličiću uskrate podršku.

- Bahatost Pavličićevih saučesnika je dovela do toga da SPO nije više mogao to da izdrži. LSV nije, niti će učiniti bilo šta što bi omogućilo SNS-u dolazak na vlast, ali nemamo moralno pravo da od bilo koga tražimo da i dalje trpi takav tip osionosti kakav svi trpimo proteklih godina od Igora Pavličića i njegovih patrona – poručili su iz Lige.

Izlazak SPO-a iz gradske većine ostavilo je prostora za pokušaj “nove matematike”, te se pominje i moguća saradnja demokrata i radikala koji imaju pet mandata.

Ipak, odbornik SRS-a Milorad Mirčić kaže za Telegraf.rs da takva saradnja radikalima nije ponuđena.

- Nikakvih konkretnih razgovora na tu temu nije bilo, ali jedino što mogu da tvrdim je da pod upravom ministra vojnog (Aleksandra Vučića) možemo očekivati vojni puč. Nije iznenađenje ako dođe i do kidnapovanja nekih odbornika jer, po čemu se Zrenjanin toliko razlikuje od Novog Sada – pita se Mirčić.

U dosadašnjoj vlasti učestvovali su DS sa 19, LSV sa 12, SPS sa 7, i Svi za Novi Sad sa 9 mandata od ukupno 78 odborničkih mesta.

(A. Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • starac od ravnice

    27. avgust 2012 | 21:48

    Od politicara u NS niko nikog bas nesto ne gotivi, samo Pavlicica svi preziru. Covek je izgurao mandat tako da je prepolovio broj glasova koji je njegova stranka dobila na izborima pre ovih i onda zahtevao apsolutnu kontrolu svih gradskih para. Velika je greska Demokratske stranke sto su joj se uvukli kadrovi kao on i Tadic. Nije ovde pitanje "Ko je koga izdo" vec ko je toliko bio pohlepan i bahat da ama bas niko u gradu nije mogao sa njim. Jedini uz njega je ostao sps ali to po gay liniji (nisam homofob, to je stvarno tako) ali to je pitanje koliko ce ga Sevic podrzavati. Nazalost, Novosadjani sad biraju manje zlo a mozete misliti kakav je Igor Pavlicic kad je manje zlo sns i Milos Vucevic.

  • Righteous Clan

    27. avgust 2012 | 18:11

    Vi ste sve u članku objasnili dajući izjave LSV i SPO,tako da je jasno da je bahatost i nepoštovanje dogovora od Pavličićeve klike razlog.SPO je dobio u sporazumu glavni zahtev,a to je decentralizacija NS koju i LSV traži,a on nije htio da čuje.

  • hercegov grad

    27. avgust 2012 | 17:58

    Vuk je stari izdajnik.Tako ga je i Sloba koristio da razbije opoziciju.I svog rodjenog oca bi prodao samo da bude blizu love.Neznam za koga je grabi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA