≫ 

Vašington blokirao investicije Prištini? Albanci neobavešteni, Beograd poručuje: Ovo je opomena SAD

Ovakav potez se navodi kao prvi "udarac" Kurtijevoj vladi zbog taksi na robu iz Centralne Srbije i BiH

  • 0
Priština Pixabay.com

Sjedinjene Američke Države obustaviće 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi "udarac" vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse na proizvide iz BiH i centralne Srbije, javljaj prištinski dnevnik Ekspres.

List navodi da je šef programa "Milenijum čelendž korporejšn" (MC C) Šon Kairnkros u telefonskom razgovoru obavestio Kurtija o toju odluci Vašingtona.

- Kosovo više ne može da računa na 50 miliona evra MČ-a, kao ni na ostalih 150 miliona evra projekta u vezi sa gasom za koje je planirano da budu uloženi na Kosvou - preneo Ekspres navode svog izvora.

Podseća se da je telefonski razgovor između Kairnkrosa i Kurtija trebalo da bude održan 6. marta, ali se prištinski premijer nije odazvao pozivu.

"Nismo obavešteni"

Predstavnici vlade privremenih prištinskih institucija saopštili su da nemaju informacije o tome da su SAD blokirale 200 miliona evra planiranih za ulaganje na Kosovu.

Potpredsednik vlade Haki Abazi rekao je za "Gazetu Blic" da je trenutno MČ izdvojio 10 miliona evra za tzv. Kosovo i da vlada nije obaveštena o tome da je suspendovan neki projekat.

- Mi nemamo informacije o tih 200 miliona evra i nećemo komentarisati novinske naslove koji služe kao vrsta pritiska. Bilo je govora o 200 miliona, međutim izdvojeno je samo 10 miliona koji su namenjeni Kosovu, nemamo informacije o nekoj suspenziji i podršci od MČ - rekao je Abazi, preneo je sinoć Kosovo onlajn.

"Tresla se gora, rodio se miš"

Blokada višemilionskih sredstava Vašingtona Prištini predstavlja opomenu SAD, početni startni pokušaj disciplinovanja i objašnjenja šta sve SAD mogu, naveo je za RTS nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, Nebojša Čović.

On je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da blokada višemilionskih sredstava Vašingtona Prištini predstavlja samo opomenu SAD.

- Ne mislim da je to pravi potez koji Amerikanci mogu da preduzmu kao kad su preduzimali prema nama ili kao što sada preduzimaju prema Dodiku. Ova mera je opomena, početni startni pokušaj disciplinovanja i objašnjenja šta sve SAD mogu. Tresla se gora, rodio se miš - navodi Čović.

Nebojša Čović Čović je naveo da blokada višemilionskih sredstava Vašingtona Prištini predstavlja samo opomenu SAD - Foto: ATA Images

Kako kaže, Aljbin Kurti je pokušao da prevari ne samo Beograd već i Vašington, što je Grenel prepoznao.

- Kurti je probao sa reciprocitetom, sa ukidanjem taksi na sirovine. Mislim da je Grenel vrlo jasno izašao i rekao – takse moraju biti potpuno ukinute. Međutim, Kurti je radikalni anarhista sa ideologijom koju on ne krije, a to je – 'velika Albanija'. Pri tome Kurti ima podršku određenih evropskih zemalja, pre svega Nemačke, i sad možemo da imamo potpuno jasnu sliku ko stoji iza ideje taksi i ostalih stvari - objašnjava Čović.

Kako kaže, postoji unutarpolitički konflikt između Kurtija, Tačija i Mustafe.

- Ne mislim da je politička situacija na prostoru KiM stabilna. Mislim da dolazi do velikog sudara – Kurti, Tači, Mustafa. S jedne strane imate Tačija. Kurti će pokušati da Tačija skine sa mesta predsednika. Međutim, ukoliko bi Tači otišao, Amerikanci su se dvostrano obezbedili, imaju Vjosu Osmani, koja je predsednica kosovske skupštine, a ako padne mandat kosovskom predsedniku, ona vrši funkciju. Ako Tači preko skupštine želi da ruši Kurtija, idu opet preko Isa Mustafe, odnosno Vjose Osmani - objašnjava Čović.

Nebojša Čović - Ne mislim da je politička situacija na prostoru KiM stabilna - ocenio je on - Foto: ATA Images

Ocenjuje da Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Kadri Veselji imaju paranoičan strah od Specijalnog suda.

- To je grupacija koja je okrvavila ruke, koja je prisutna u ratnim zločinima. Imali smo priliku da juče čujemo Kurtija kako kaže – 'tužićemo Srbiju za genocid'. Pa hajde, neka jednom to urade pa da vidimo šta će Sud da reši - navodi Čović.

Navodi da danas u Prištini borave savetnici nemačke kancelarke Jan Heker i francuskog predsednika Emanuel Bone i da treba sačekati kakve će poruke biti poslate nakon toga.

- I tu je utakmica za primat u EU između Nemačke i Francuske - Merkelove i Makrona - zaključio je Čović.

Video: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA