Majer: Podela KiM najbolje rešenje

Analitičar iz SAD smatra da to rešenje nije nemoguće ukoliko bi se dve strane dogovorile

  • 0

Podela Kosova i Metohije bi bilo najbolje rešenje, jer je očigledno da nijedno drugo ne funkcioniše - ni paralelne institucije, ni Ahtisarijev plan, smatra politički analitičar iz SAD Stiven Majer.

Majer je istakao da "to nije nemoguće, ukoliko bi se dve strane dogovorile, bez diktata Vašingtona, Brisela ili Berlina"

- Ako Beograd i Priština dođu do zajedničkog rešenja, Zapad bi morao to da prihvati. Beograd verovatno nikad neće moći da uspostavi kontrolu nad teritorijom južno od Ibra i zato treba da pokuša da sačuva sever Kosova. Srpska vlast mora da kaže Zapadu: Odbijte, ne zanima nas kakva rešenja vi nudite, ovde mi živimo i mi moramo da nađemo odgovore - istakao je Majer za beogradske medije, a prenosi Srna.

On je naveo da zbog tog stava neće biti sankcija, ni NATO intervencije, te ističe da Srbija mora da insistira na pravima koja su joj data Rezolucijom 1244, da se za početak srpska policija vrati na sever, kako bi se obezbedila sigurnost za Srbe, te da jača institucije na severu Kosova i Metohije.

- Briselu i Vašingtonu, a posebno Nemačkoj, na diplomatski način treba reći da moraju da prestanu sa pritiscima i nerealnim zahtevima. Druga važna stvar je da Beograd suspenduje dijalog sa Prištinom, dok Zapad ne promeni svoj odnos prema Srbiji i rešavanju kosovskog pitanja - naveo je Majer i pojasnio da suspenzija treba da bude privremena, dok se ne obezbijede garancije za sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA