≫ 

Na kojim će sve mestima građani moći da glasaju za izbore 2020: Od privatnih kuća do kafana i garaža

Prema uputstvu RIK-a, biračka mesta se određuju za glasanje najmanje 100 a najviše 2.000 ljudi

  • 3
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić Foto ilustracija: Shutterstock

Gradovi i opštine imaju rok do 16. marta da Republičkoj izbornoj komisiji dostave predloge za biračka mesta, a očekuje se da broj biračkih mesta bude sličan kao za predsedničke izbore 2017. godine, odnosno oko 8.300.

Pošto se ne očekuju značajne promene u odnosu na predsedničke izbore, od lokalnih samouprava u praksi se očekuje da provere i ažuriraju podatke o mestima na kojima se tada glasalo, prenose Novosti.

Prema uputstvu RIK, biračka mesta se određuju za glasanje najmanje 100 a najviše 2.000 ljudi. Po pravilu, reč je o objektima u javnoj svojini, ali tamo gde je neophodno mogu se odrediti i privatne prostorije.

Tako će se i u aprilu glasati u privatnim kućama, kafanama, garažama, bioskopima i fotografskim radnjama. Pre dve godine jedno biračko mesto u Brusu otvoreno je u - streljani. Čak se i u Beogradu glasalo na oko trideset punktova u privatnim objektima - kućama, restoranima, diskotekama...

Za korišćenje privatnih objekata vlasnicima se plaća naknada, koja je na prošlim izborima iznosila oko 5.000 dinara, a državu je to ukupno koštalo tri i po miliona dinara.

Pravila kažu da biračko mesto ne može biti u verskom objektu, u prostorijama političke stranke, kao ni u lokalima u vlasništvu kandidata za narodnog poslanika ili člana njegove porodice.

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji određuje Kancelarija za KiM, "vodeći računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji ove autonomne pokrajine, najkasnije do četvrtka 2. aprila 2020. godine". Mesta na kojima će se glasati u zatvorima predlaže Ministarstvo pravde, a u inostranstvu Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA