≫ 

Uvedeno vanredno stanje u Srbiji zbog korona virusa: Od danas bolnice čuva vojska

Odluka o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji cele zemlje stupa na snagu odmah - saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Večeras je na teritoriji Srbije proglašeno vanredno stanje i odluka stupa odmah na snagu, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić, pošto je tokom dana imao niz sastanaka sa službama bezbednosti, poglavarom SPC i predstavnicima dva krizna štaba, koji učestvuju  u borbi protiv korona virusa.

Odluka o vanrednom stanju objavljena u Službenom glasniku

Odluka o proglašenju vanrednog stanja koju su večeras doneli predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade objavljena je u 21.10 časova u Službenom glasniku Republike Srbije, čime je stupila na snagu.

Odluku su potpisali Predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Vlade Ana Brnabić.

Posle ove odluke, Vlada Srbije propisaće mere u vanrednom stanju koje podrazumevaju odstupanja od ljudskih i manjinskih prava.

Zatvaraju se škole, vrtići... Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, šta to tačno znači?

U ovom trenutku gotovo je izvesno da će javni život biti gotovo paralisan: zatvaraju se škole i vrtići, kao i fakulteti. Takođe biće promena radnog vremena kafića i restorana, biće zatvorene sve ustanove kulture, postoji mogućnost i da će se ograničavati i smanjivati kretanje, uvesti pravila koja se tiču obavljanja svakodnevnih aktivnosti građana i pravila ponašanja nadležnih organa i službi.

U toku sednica vlade, donosi se Uredba o merama u vanrednom stanju

vanredna sednica, Vlada Srbije, vanredno stanje Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Palati Srbija u toku je sednica vlade na kojoj će biti doneta Uredba, kojom će vlada propisati konkretne mere koje će biti na snazi tokom vanrednog stanja. Sednicom predsedava ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Brnabić: Samoizolacija je najbolji način zaštite

- Što se tiče granica Republike Srbije, one će biti zatvorene za strane državljane, dok će naši državljani moći da uđu u zemlju. Kada je reč o zabrani kretanja to ne možemo da učinimo, ali je preporuka da se ostane u svojim domovima - rekla je premijerka Brnabić.

Obraćanje predsednika o novim merama države

Predsednik Srbije posle niza sastanaka koje je danas imao, obratio se građanima kako bi saopštio koje su nove mere koje su donete.

 
 
 
View this post on Instagram
"Srbija je danas u ratu protiv opasnog i opakog protivnika kog naša zemlja mora da pobedi! Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali i gradili ovu zemlju. To je borba pre svega za naše roditelje, za naše starije, ali i za budućnost naše Srbije. Oni su izgradili naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što u našoj zemlji danas imamo. Danas su oni napadnuti pre svega i moramo uraditi sve da im pomognemo. Posle iskustva i svega što smo zajednički prošli, na osnovu Ustava Republike Srbije, obaveštavamo vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije. Odluka stupa na snagu upravo u ovom trenutku. Ovo će za nas biti najteža bitka." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti #COVID19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika kog moramo da pobedimo. Borba koja je pred nama je borba za naše roditelje i budućnost - rekao je na početku obraćanja.

Rekao je da je, na osnovu pisma koje je mu ministar odbrane uputio, prateći zakon i Ustav, odlučeno da se proglasi vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

On je rekao da će odluka stupiti na snagu odmah, a o tome šta će se dalje preduzimati tokom ovog stanja, biće odlučeno na sednici koja će ulediti odmah posle njegovog obraćanja.

- Nadležni će pratiti razvoj situacije, molim najstarije koji su najugroženiji, da ne izlaze iz svojih kuća. Mi ćemo posle 72 sata, ukoliko vidimo da nema poštovanja propisa, doneti i odluku o njihovom ograničenom kretanju, kako bismo ih zaštitili - poručio je predsednik.

Predsednik je rekao da se od sutra zatvaraju vrtići, škole, fakulteti, teretane, kao i da se prekida sa sportskim dešavanjima, a da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave doneti odluku šta će biti sa restoranima i kafićima.

Rekao je da će od sutra bolnice čuvati vojska, a ko bude prekršio savete lekara o izolaciji, biće kažnjen kaznom zatvora od 3 godine.

Održan sastanak kriznih štabova sa predsednikom Vučićem

U Palati Srbija održan je sastanak kriznih štabova kojim predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanku prisustvuju predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar, Ivica Dačić, Siniša Mali, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Mladen Šarčević, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Slavica Ðukić Dejanović, Milan Krkobabić, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Na sednici su i epidemiolog Predrag Kon, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović,v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, bivši direktor Infektivne klinike KCS Mijomir Pelemiš

Takođe, sastanku u Palati prisustvuju i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik PKS Marko Čadež, direktor Kancelarije za upravljanjen javnim ulaganjima Marko Blagojević...

Predsednik Srbije i patrijarh Irinej na sastanku

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se večeras sa patrijarhom SPC Irinejem u Palati Srbija.

Patrijarh SPC je pozvao vernike i sve građane Srbije, posle sastanka sa predsednikom Srbije, da budu disciplinovani i slušaju savete stručnjaka po pitanju korona virusa i istakao da jedino tako možemo da pobedimo to veliko iskušenje.

Patrijarh je kazao da korona virus hara po čitavom svetu i da će SPC dati svoj doprinost u borbi sa tom bolesti.

- Ako se bude slušalo šta kažu stručnjaci onda će to imati svog efekta. I mi kao Crkva učinićemo sve da našem narodu predstavimo strahotu koju može ovaj virus da izazove - naveo je Irinej.

Kako je rekao, korona virus još nije dostigao svoj vrhunac, ali je na putu i da ga možemo zaustaviti samo disciplinom i slušanjem stručnjaka.

Patrijarh je pozvao crkvu i sve verne da budu disciplinovani i da prihvate sve što se predlaže, u svom ličnom interesu.

- Život je nešto najveće i najvažnije u našem bitisanju. Taj dar božji moramo čuvati. Mi ćemo se moliti Bogu, jer verujemo da molitva može mnogo da pomogne - rekao je poglavar SPC i istakao da će i u samoj Crkvi biti sprovedena disciplina, što će, uveren je, imati efektat i značaj.

- Ostaje da budemo disciplinovani, da slušamo šta se predlaze. To je jedini način da se odupremo ovom velikom iskušenju - naglasio je patrijarh.

Premijerka i predsednik Srbije na sastanku sa predstavnicima bezbednosnih službi

Ranije danas predsednik i premijerka sastali su se sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

To je objavljeno na instagram profilu @buducnostsrbijeav uz fotografiju na kojoj se vidi kako predsednik i premijerka razgovaraju sa predstavnicima nadležnih službi u Palati Srbija.

Sastanak sa Orbanom

Vučić i Orban sastali su se danas u Beogradu gde su razgovarali o bilateralnim odnosima, međusobnoj podršci, saradnji i solidarnosti u borbi protiv korona virusa, ali i o migrantskoj krizi i procesu evrointegracija Srbije.

Obraćanje u 20.00 o daljim merama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će posle niza sastanaka u 20.00 časova saopštiti koje će mere biti preduzete u skladu sa njegovim trenutnim ustavnim ovlašćenjem, a u cilju suzbijanja korona virusa.

Predsednik će se danas popodne sastati i sa patrijarhom Irinejem u Palati Srbija.

Pre obraćanja u 20.00, predsednik će u 19.00 časova predsedavati sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, saopštila je pres služba predsednika.

Vulin uputio pismo Vučiću

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je sinoć pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome je zatražio od njega da preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

U skladu sa Ustavom Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, zbog ugrožene bezbednosti gradana Republike Srbije na najvecem delu teritrije naše zemlje, uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vucicu u kojem zahteva od predsednika da, u skladu sa ustavnim ingerencijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    15. mart 2020 | 19:46

    Ovi sa 3 k namestenih LAJKOVA su mi najjaci

  • Miša

    15. mart 2020 | 15:50

    Ok postujem i postovacu sve sto su rekli i sto ce reci. Ali imam jedno pitanje za sve nas ovde. Ja konkretno zivim od drzanja volana 12 sati u jednom gradicu ako nevozim necu ni da zaradim jer plata nije fiksna vec na procenat.... e sta sad sa tim vanrednim stanjem sta i kako... samo nezelim zle i one druge komentare. A mislin da jos mnogo drugih to interesuje....

  • Pekmen

    15. mart 2020 | 20:33

    Sta ce biti sa osmacima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA