Generalni sekretar NATO poručio: Takse nisu od pomoći, podržavamo nastavak dijaloga

Podržavamo sve napore da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine jer je to jedini način da se postigne trajno rešenje za konflikt u regionu - poručio je Stoltenberg

  • 1
Jens Stoltenberg Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa snažno podražava nastavak dijaloga Beograd i Prištine.

- Više puta sam poručio da tarife od 100 procenata koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije nisu od pomoći - kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je putem video konfrencije posvećene godišnjem izveštaju o radu Alijanse u 2019. godini poručio da NATO ostaje posvećen misiji KFOR na Kosovu.

- Podržavamo sve napore da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine jer je to jedini način da se postigne trajno rešenje za konflikt u regionu - poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je pored poziva za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine pozvao i na smanjenje tenzija na samom Kosovu.

- Pozivamo na suzdržanost i mir kada je reč o tenzijama koje vidimo na Kosovu - kaže Stoltenberg.

On napominje da NATO ostaje posvećen misiji KFOR na Kosovu dodavši da KFOR ima jasan UN mandat u cilju održavanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Koosvu.

Jens Stoltenberg je dodao da NATO ima ključnu ulogu i kada je u pitanju vazdušni saobraćaj iznad teritorije Kosova.

- Videli smo neki napredak na tom polju i nastavljamo rad kako bi normalizovali vazdušni prostor iznad Kosova kao deo napora za normalizaciju situacije u regionu - zaključio je Stoltenbreg.

Tokom video obraćanja generalni sekretar NATO je poručio da NATO ostaje u potpunosti operativan u okolnostima izazvanim pandemijom COVID19.

- Kriza nastala zbog korona virusa ima uticaj na naše vežbe. Modifikujemo ih, ali to ne umanjuje našu mogućnost da reagujemo gde god je potreno. Naša operativna sposobnost je netaknuta - poručio je Stoltenberg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    19. mart 2020 | 17:18

    И то ти је Српска крвопијо требало да кажеш после 15месеци како су шиптари увели таксе

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA