• 6

"EU čini sve da pomogne Srbiji": Vučić razgovarao sa Boreljom o situaciji izazvanoj korona virusom

Borelj je rekao da Evropska unija čini sve da pomogne Srbiji, posebno u nabavci medicinske opreme

  • 6
Aleksandar Vučić, Đozep Borelj

Đozep Borelj i Aleksandar Vučić , 31. januar Boreljova poseta Srbiji - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozepom Boreljom, pre svega o merama koje se preduzimaju s ciljem suzbijanja širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19.

Borelj je rekao da Evropska unija čini sve da pomogne Srbiji, posebno u nabavci medicinske opreme, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima predsednika Republike.

On je obavestio srpskog predsednika da evropske institucije pripremaju mogućnost da i zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU imaju pristup sredstvima iz EU fonda solidarnosti, koja su sada na raspolaganju i u slučaju kriznih situacija u oblasti javnog zdravlja, a ne samo prirodnih nepogoda, kao što je bio slučaj ranije.

Vučić je pozdravio odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

Dvojica sagovornika saglasili su se da su za suzbijanje širenja korona virusa neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Vučić je visokom predstavniku Borelju rekao da Srbija računa na pomoć EU u borbi protiv bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Kako se navodi u saopštenju, Borelj i Vučić su razgovarali i o tome kako ekonomski pomoći Srbiji posle krize sa korona virusom.

Vučić je rekao da se Srbija nada da ima isti tretman kao zemlje članice i pristup različitim fondovima EU, koji bi pomogli oporavku srpske privrede.

Razgovarali su i o nabavci medicinske opreme i materijala za borbu protiv COVID-19.

Predsednik Vučić i šef evropske diplomatije Borelj su razgovarali i o regionalnoj situaciji i odnosima Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Normalno solidarnoti pre svega.

  • Dend

    Borba se ogleda u ucenama i ustupcima za pomoć !

  • dule

    joj EU 🤦‍♂️neće oni imati za njih dosta para a kamoli za Srbiju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima