• 26

29 godina od najkontroverznijeg sastanaka pre raspada SFRJ: Da li je ovako dogovorena podela zemlje?

Iako susret Slobodana Miloševića i Franja Tuđmana tog 25. marta u Karađorđevu nikad zvanično nije potvrđen, brojni izvori kasnije saopštili da za to imaju čvrste dokaze

  • 26
Franjo Tudjman, Slobodan Milosevic

Foto: Profimedia

Na današnji dan, pre 29 godina održan je čuveni sastanak u Karađorđevu na kom su predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman postigli umeni dogovor o podeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsednikom Antom Markovićem.

Oko ovog susreta gotovo tri decenije pletu se različite teorije zavere. Iako njegovo održavanje kao i postignut dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, brojni izvori kasnije saopštili su da za to imaju čvrste dokaze. Ipak, bilo je i onih koji su tvrdili da je sastanka bilo, ali da tema svakako nije bila podela Bosne i Hercegovine.

Jedan od izvora koji navodi da se tajni susret Miloševića i Tuđmana zaista dogodio, jeste Stjepan Mesić koji je tvrdio da je zajedno sa Borisom Jovićem dogovorio sastanak u vezi sa preraspodelom teritorije BiH.

Iako je prema prvobitnom dogovoru za stolom trebalo da se nađu tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Boris Jović, Stjepan Mesić, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, predsednik Srbije je otišao sam, dok je Tuđman sa sobom poveo šefa svog kabineta Hrvoja Šarinića.

- Taj se susret održao bez mene, a Milošević je na njega došao bez Borislava Jovića. Uvek sam petkom i subotom dolazio iz Beograda u Zagreb, i mi smo ga čekali da se vrati iz Karađorđeva. Pre toga susreta rekao sam mu da ne smeta što se on održava u Karađorđevu, ali on je rekao - sasvim je svejedno gde ću se s njim naći, najvažnije je da čujem šta on želi - ispričao je Mesić mnogo godina kasnije.

Tuđman je navodno nakon sastanka sa Miloševićem kompletnom državnom vrhu Hrvatske objasnio ponudu koju mu je predložio Milošević, i prema Mesićevim rečima, bio je oduševljen.

- Kad su se njih dvojica vratili iz Karađorđeva, sastali smo se s ljudima iz tadašnjeg hrvatskog državnog vrha. Imali smo po stolovima kafu, čaj, neko piće. Tuđman je ušao u sobu i rekao "Raščistite odmah stolove. Hrvoje, daj karte" - rekao je Mesić.

Slobodan MIlošević

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Milošević je prema njegovim rečima Tuđmanu rekao da preuzme Cazin, Kladušu i Bihać, kao i da te teritorije Srbiji nisu potrebne. Na pitanje hrvatskog predsednika "Da li ovo znači rat?" , Milošević je navodno odgovorio, "Ne, ovo je izbegavanje rata."

I tada je Tuđman objasnio šta Milošević predlaže. Rekao je da Hrvatskoj predlaže banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać. Preneo je što mu je tačno rekao Slobodan Milošević.

- Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana "turska Hrvatska" - ispričao je kasnije Mesić kako je otprilike tekao taj razgovor.

Posle ovog 25. marta 1991. desio se i susret 15. aprila iste godine, takođe u jednom lovištu, ali u Tikvešu, na teritoriji Hrvatske.

Ipak, Boris Jović negirao je da se sastanak ikad desio, navodeći da su "Milošević i Tuđman sada mrtvi, pa Mesić može da priča šta želi".

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dojčilo

    Predlažem Vam čitanje knjige "Ratnici mira" (3 knjge)-grupa autora i "Specijalni rat-odbrana i zaštita" (puk. Vilić Dušan i Ateljević). Knjige su pisane osamdestih godina i govore o delatnosti stranih obaveštajnih službi prema SFRJ uključujući i podršku emigrantskim političkim i terorističkim organizacijama. U drugoj knjizi se govori o devet oblika specijalnog rata . Verovali ili ne , svih devet je primenjeno od početka devedestih na prostoru bivše države...Nisu građani Juge srušili državu ali su strane službe prepoznale šovinističke bande svih nacija koji su kasnije svoj tzv. "patriotizam" debelo naplatili.. Pa pogledajte spisak "heroja" i ubedite me da se radi o poštenim ljudima: Juka Prazina, Ćelo, Arkan, Legija, Gotovina, Tuta Naletilić, Jašari itd, itd....Koji od ovih nije bio hapšen radi kriminala do početka devedesetih....

  • ANTE BAN

    Kada neki pišu da je Juga bila najveća greška Srba i Srbije, ista stvar važi i za Hrvate i Hrvatsku! NIŠTA Hrvati nisu dobili ulaskom u Kraljevinu SHS; čak im se položaj pogoršao u odnosu na onaj u A-U monarhiji! Presudan trenutak bilo je ubrzanje ujedinjenja, koje su forsirali dalmatinski članovi Ju-Odbora, bojeći se talijanske okupacije! Inače do stvaranja Kraljevine SHS ne bi bilo ni došlo, a analogno tome ni kasnije FNRJ i SFRJ! Znalo se(posebno naša rodbina u Americi) da su nakon smrti Tita Jugi odbrojani dani, samo je bilo pitanje da li će se sr-hr granica uspostaviti mirno ili ratom!

  • Sultan Bgd

    Pogledajte Težinu Lanca 1-2-3- ći deo pa će vam možda biti jasno zašto i kako?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima