"Pogledao me je u oči i rekao da će ukinuti takse": Kurti tvrdi da to nikad nije kazao Grenelu

Aljbin Kurti i Ričard Grenel sreli su se dva puta i razgovarali o ukidanju taksi na Kosovu i Metohiji

  • 11
Aljbin Kurti Foto: Profimedia

Izaslanik američkog predsednika za dijalog takozvane države Kosovo i Srbije Ričard Grenel, otkrio je detalje razgovora sa odlazećim premijerom Aljbinom Kurtijem u intervjuu za "Presing" na TV7.

On je rekao da je Kurti obećao ukidanje takse, a od nove kosovske vlade, kaže očekuje obavezno ukidanje takse, piše Gazeta Ekspres.

- Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu - rekao je Grenel.

On je podsetio da je stav Sjedinjenih Država je da „stopostotna taksa, koja je uvedena pre nego što je Kurti postao premijer, najviše štete nanosi ekonomiji i narodu Kosova“.

- Zato nema smisla da imamo politiku koja šteti ekonomiji, ne dozvoljavaju preduzećima da napreduju i otvaraju nova radna mesta. To utiče na mlade ljude koji žele radna mesta i kada politika šteti samoj ekonomiji, ne treba očekivati od nas, od Sjedinjenih Država da i dalje podržavamo politiku koja šteti ljudima i aktivnostima ka stvaranju novih radnih mesta - istakao je Grenel.

On je naglasio da je američka ekonomija od kada je Tramp predsednik SAD imala fantastične rezultate i da je Tramp od njega zatražio program podrške upravo za Kosovo i Srbiju u stvaranju stimulativnih ekonomskih koraka i stvaranje povoljne poslovne klime kako bi mladima obezbedili nova radna mesta.

Govoreći o odnosima s novom vladom koja bi tek trebalo da se formira, nakon rušenja Kurtijeve vlade, Grenel je rekao da bi nova vlada morala prvo da ukine taksu.

- Nećemo se mešati u politiku. Narod na Kosovu će izabrati vladu, oni će birati svog lidera, međutim Sjedinjene Države će odabrati svoju politiku i naša politika je veoma održiva, bez obzira na to ko je na vlasti. Taksa treba da se ukine jer verujemo da 100-postotna taksa nanosi štetu vašoj ekonomiji - podvukao je on.

Grenel je naglasio da SAD pokušavaju da pomognu Kosovu, da pomognu Srbiji, celom regionu, da stvore područje ili region koji ima radna mesta i nade za mlade da bi mogli da ostanu u regionu i imaju kvalitetna radna mesta, da zasnuju svoje porodice i da ove porodice imaju prosperitet, ponovivši još jednom istu poruku.

- Ukinuti taksu i potom možemo sarađivati u širem smislu - rekao je Grenel.

Kurti: Nisam rekao da ću ukinuti takse

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti kaže da se sa američkim ambasadorom u Berlinu Ričardom Grenelom, sreo dva puta, ali da nije rekao da će ukinuti taksu od sto odsto, bez uvođenja reciprociteta.

- Prvi sastanak je bio 9. oktobra 2019. godine u 13.45 u ambasadi SAD u Prištini. Drugi sastanak je bio 23. januara 2020. u 10:30 u sedištu Pokreta samoopredeljenje. Na prvom sastanku sa mnom je bio Gljauk Konjufca, na drugom su bili Konjufca i Fitore Pacoli-Dalipi. Oba puta Grenela sam pogledao u oči, ali, nikada nisam rekao da ćemo ukinuti taksu od odsto, bez reciprociteta - napisao je Kurti na svom Fejsbuku i ocenio da je “pohvalna i ohrabrujuća današnja eksplicitna izjava ambasadora Grenela protiv planova za teritorijalnu razmenu”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Historičar

    28. mart 2020 | 07:01

    E, moj Grenelu tek si sada shvatio da takvi ljudi funkcionišu po nekom drugom anticivilizacijskom principu.Umesto da ste ih sve spakovali u autobus i poslali u Hag da se napokon razotkriju njihovi neviđeni zločini u Žutoj kući kada su podržani od Olbrajtove i ostale bratije hvatali civile,ubijali i prodavali njihove organe,Ti i dalje očekuješ da se takvi drže svojih reči.Pa njihovi preci su vam pokratkom postupku u 2ww nabijali na kolac oborene američke i bitnaske pilote dok su u Srbiji po cenu glave te pilote spasavali.Jednom ćeš shvatiti Grenelu da je Kosovo trenutno Issil i narko kartel baza za ceo svet i tu važe neki drugi odnosi jer tu su jači igrači iz senke i puni narko dolara ko brodovi.I videćeš Grenelu,sutra kad opet bude gusto u nekom 3ww opet će ludi Srbi spasavati oborene američke i britanske pilote a ovakvi kao što je ovaj s kojim kao nikako ne možeš da se dogovoriš će ih hvatati,ubijati i prodavati njihove organe preko svoje issil narko kartel organizacije.Grenelu,živi bili pa videli.Tramp to sve zna ali se ostali Olbrajtovci prave ludi.

  • slađa

    27. mart 2020 | 23:34

    Sve će to, Kurti, prekriti korona, ruzmarin i šaš... Amerika je pred direktnim kolapsom. Grenel treba da se seti i javi to Trampu. Bilo kome... U Americi. I da zapamtiš. Srbija i recirocitet ne idu u istoj rečenici. Zato Solana i Ahtisari... Bingo. Prelazimo na sledeće aktere političkog, liberalno- kapitalističkog i agresorskog miljea. Brojke i poznata imena na kraju svakog dana će sve same odgonetati. Do Sudnjeg dana.

  • PETAR 1

    28. mart 2020 | 06:37

    Kako se izaslanik brine za mlade, priznadeli on to da je srusio vladu zato sto ne slusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA