U Srbiju stigao prvi avion sa medicinskom pomoći iz Rusije: Dočekala ga Brnabić

Brnabić je ovom prilikom rekla da je ruska pomoć neophodna, da dolazi u najtežem danu u Srbiji u borbi protiv Covid-19, kada je u petoj nedelji borbe

  • 1

Na batajnički aerodrom je nešto posle 14 sati sleteo ruski "Iljušin", koji je doneo pomoć upućenu Srbiji, a pomoć je dočekala premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Brnabić je ovom prilikom rekla da je ruska pomoć neophodna, da dolazi u najtežem danu u Srbiji u borbi protiv Covid-19, kada je u petoj nedelji borbe.

Ona se zahvalila Ruskoj federaciji na pomoći koju pruža Srbiji u borbi protiv korona virusa.

- Hvala što ste došli sa lekarskim timovima. Hvala što ste došli sa posebnim jedinicama za protivbiološku i protivhemijsku odbranu, sa motornim vozilima za dezinfekciju, kontejnerima za medicinsku opremu. Hvala što ste došli da pružite podršku kako materijalnu tako i mentalnu - kazala je premijerka.

Ona je istakla da je reč o partnerskoj pomoći koju Ruska federacija pruža još nekoliko zemalja sveta, i ukazala da je svet u ovoj borbi postao mesto u kojem je partnerstvo i zajedništvo važno.

- Imamo sve što nam treba da pobedimo, naše partnere, saradnike iz celog sveta. Ovo je jedan od deset aviona koji šalje predsednik Rusije Vladimir Putin. Imamo opremu, odlične lekare, medicinske sestre, naučnike, laboratorije. Imamo sve što nam treba. Ali fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene disciplijne ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, million respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD - naglasila je Brnabić.

RUSIJA AVION POMOĆ Brnabić se zahvalila Ruskoj federaciji na pomoći koju pruža Srbiji u borbi protiv korona virusa - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Hvala što ste nam izašli u susret, što ne štedite na ljudstvu, materijalu, opremi u vreme kada je vama i vašim građanima najpotrebnija - rekla je premijerka i zamolila da se u ime Vlade, i predsednika Srbije prenese zahvalnost za svu podršku narodu Ruske federacije.

Harčenko je rekao da je ruska pomoć stigla na osnovu odluke i po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina, kao rezultat dogovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Ova podrška potvrđuje naše prijateljstvo. Kada je reč o pomoći, imamo sve što je najvažnije, ali je najvažniji ljudski faktor. Ekipa najboljih stručnjaka i vrhunskih profesionalaca, bez obzira na rizik, su ovde. Ubeđen sam da pomoć dolazi na vreme, i da će delatnost naših stručnjaka pomoći da se situacija pokrene na bolje- istakao je on.

RUSIJA AVION POMOĆ Ova podrška potvrđuje naše prijateljstvo - istakao je ruski ambasador - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kazao je da se humanitarna pomoć organizuje preko Ministarstva odbrane Rusije, i da se ona uklapa u inače veoma dobre odnose dve zemlje i da potvrđuje prijateljstvo, kao i čvrsto bratstvo, "ali i spremnost naših zemalja da budu zajedno i da saradjuju još prisnije, ne samo u mirno vreme već i u teškim trenucima", prenosi Tanjug.

- Bratstvo i podrška u teškoj situacji povrđuje stvarno prijateljstvo - naglasio je ambasador.

Kako dodaje, stigla je ne samo potrebna medicinska oprema već i ekipa najboljih ruskih stručnjaka, koji će pomoći srpskom narodu.

"Iljušin" je u Srbiju dovezao grupu od osam virusologa i epidemiologa i savremenu opremu za epidemiološku dijagnostiku i dezinfekciju.

Predviđeno je da oni sprovedu dezinfekciju određenih mesta, transportnih sredstava, i analizu patogenih materijala i drugo.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je plan da u Srbiju iz Rusije stigne ukupno 87 vojnih virusologa i lekara, specijalna oprema i tehnika, uključujući zaštitna sredstva i 16 jedinica vojne tehnike, navodi Srna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je tada rekao da pomoć stiže uskoro.

Video: Brnabić: Shvatite ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA