≫ 

Dodik pozvao vernike da za Uskrs ostanu u svojim kućama, Vučić najavio novi razgovor sa patrijarhom

U fokusu sastanka bila je zajednička borba protiv korona virusa i sprečavanje širenja epidemije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastali su se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

U fokusu sastanka bila je zajednička borba protiv korona virusa i sprečavanje širenja epidemije.

Vučić: Sledeće nedelje nov kontigent pomoći za Republiku Srpsku

Predsednik je ukazao da je Srbija pomogla Srpskoj na različite načine u ovoj krizi, podsećajući da je naša zemlja od početka dozvoljavala izvoz deficitarne robe na teritoriju RS i BiH.

- Pružili smo značajnu podršku, poslali medicinske aparate i zaštitnu orpemu u RS. Uputićemo još značajniju podršku u dva tri dana, to će biti stotine hiljada zaštitnih rukavica, maski i novi respiratori - rekao je Vučić.

Kada je reč o situaciji u Srbiji, predsednik je rekao da je dobio ohrabrujuće rezultate u poslednja 24 sata, ali da moli građane da ostanu u svojim domovima, jer se virus i dalje ozbiljno širi.

Rekao je da se tokom Vaskrsa ne mogu praviti izuzeci u zabrani kretanja i dodao da će i danas zamoliti patrijarha Irineja da službe budu održane, ali bez prisustva vernika.

- Danas ću opet pozvati patrijarha da apeluje na vernike da za Uskrs ne izlaze iz svojih domova, da liturgije prate putem televizija koje će ih emitovati. Mi ćemo se držati slova zakona, a sveštenike nećemo sprečavati u sprovođenju službe - rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je video da su i pripadnici srpske crkve u regionu, ali i na drugim kontinentima, doneli odluke da vernici ne prisustvuju službama i da se nada da će tako odlučiti i naša crkva.

Dodik uputio apel građanima: Ostanite u svojim kućama za Uskrs

Milorad Dodik posle sastanka otkrio je da je od Srbije zatražio novi kontigent pomoći u vidu medicinske opreme i da je to odobreno.

Milorad Dodik, Predsedništvo Srbije Printscreen: Youtube/Tanjug

- Jedno od najvažnijih pitanja kojim smo se bavili je dolazeći praznik, Uskrs, i kako će ga građani proslaviti. Molimo sve vernike da imaju razumevanja i poštuju mere koje su donete. Ostanite u svojim domovima za Uskrs i praznik proslavite u svojim srcima- rekao je Dodik.

- Upućujem apel vernicima i okupljanjima u suret obeležavanju praznika. Navikli smo da slavimo, ali treba da proslavimo u okviru porodice i da se pridržavamo mera, saglasan sam sa Vučićem o toj meri u potpunosti - istakao je srpski član Predsedništva BiH i istakao da će u Republici Srpskoj pooštriti mere i zabraniti dodatno kretanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    15. april 2020 | 12:55

    Pa ako patrijarh ima i malo soli u glavi nemas se ti Vucicu s'njim sta sastajati.Da mu je stalo do vernika vec bi odavno apelovao da se ostane kod kuce i miru Bozijem provedu praznici ane da se svet okuplja i nedao Bog zarazi .

  • Dosta

    15. april 2020 | 12:39

    ŠTA IMAŠ DA RAZGOVARAŠ. U OVOJ SITUACIJI DRŽAVA SE PITA. SVI U KUĆI SA SVOJIM NAJBLIŽIM, I T A Č K A .

  • Mina

    15. april 2020 | 16:08

    Za Uskra je najbezbednije da svi ostanemo u svojim kucama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA