≫ 

Postignut dogovor između Vučića i patrijarha Irineja?

SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije - navodi se u saopštenju

Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a nakon razgovora izdato je zajedničko saopštenje, koje prenosimo u celosti.

Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Njegova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

- SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji - navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti.

Iskoristio je priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    15. april 2020 | 16:27

    Oni se dogovorise. Al poslednja je Bozja. Videcemo sta ce Bog dati posle svega ovoga. Hristos voskrese

  • Deks

    15. april 2020 | 16:05

    Rodjen sam 75god.i uvek smo slavili vaskrs i nije se uvek islo u crkvu nego smo se lepo okipljali kući,sada ne razumem ove vernike sto toliko zele u ovoj situaciji da idu u crkve,ko stvarno veruje u boga moze bilo gde da mu se pomoli.

  • Bane

    15. april 2020 | 15:55

    95% vas što komentarišete negativno ni ne ide u crkvu... Samo tu lupate glupe komentare i kopi-pejst sveto pismo sa neta... xD Nije mi jasno šta imate od tolikog hejtovanja mera, lekara i Vučića... Jel to višak slobodnog vremena ili vaša nesposobnost da stvorite nešto u životu pa su vam drugi krivi... Sve bi vam ja, da sam vlast, pokupio IP adrese pa sa vama rešio ovo nakon korone, da se vidi ko ste i šta ste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA